Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Η Ασημίνα Ξηροτύρη για τις φορολογικές διατάξεις.

Συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού ΔΗΜ.ΑΡ. Ασημίνας Ξηροτύρη σχετικά με την ανάγκη άρσης των άδικων φορολογικών διατάξεων και την προώθηση ενός ενιαίου, σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος. 


Η βουλευτής επέκρινε την κυβέρνηση για την αποσπασματικότητα με την οποία θεσμοθετεί διάφορες φορολογικές διατάξεις, οι οποίες συντηρούν και αυξάνουν την υπερφορολόγηση, δημιουργούν σύγχυση και εν τέλει επιφέρουν μεγάλα προβλήματα. 


Χαρακτηριστικά παραδείγματα: η υψηλή προκαταβολή φόρου 55%, ακόμη και από μισθωτούς και συνταξιούχους, από τους αγρότες αλλά και από τους επαγγελματίες ανεξαρτήτως των εισοδημάτων τους, η επιβολή εξοντωτικών προστίμων και βέβαια το θέμα των κατασχέσεων στις καταθέσεις όταν το κράτος δεν έχει ρυθμίσει ακόμη το μεγάλο πρόβλημα του συμψηφισμού των οφειλών του δημόσιου τομέα προς τους πολίτες.

Τόνισε ότι σήμερα στην Ελλάδα ο φόρος του εισοδήματος και των ακινήτων έχει επταπλασιαστεί και οι φορολογικοί συντελεστές είναι υψηλότεροι από τους Ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Για να επισημάνει έτσι ότι η φορολογική επιβάρυνση των ήδη βαριά φορολογούμενων εξαντλεί τη φοροδοτική τους ικανότητα και ενισχύει τη φοροδιαφυγή.

Ο υφυπουργός οικονομικών στην απάντησή του αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν γίνει για την καταπολέμηση παθογενειών του θεσμικού πλαισίου οι οποίες οδηγούν στη φοροδιαφυγή και αναγνώρισε ότι σ' αυτή την προσπάθεια μεταρρύθμισης δημιουργούνται «πρακτικά»! θέματα που χρήζουν άμεσης διόρθωσης και τα οποία θα λυθούν με Νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα.

Στην ουσία όμως δεν δεσμεύτηκε αναλυτικά για το πώς θα επιλυθούν τα προβλήματα και θα τροποποιηθούν οι παραπάνω άδικες διατάξεις.

Η βουλευτής επεσήμανε ότι σε ότι αφορά το νέο «διορθωτικό» Νομοσχέδιο, δεν θα πρέπει να γίνει αποσπασματικά, αλλά μετά από μία συντονισμένη προσπάθεια ώστε να επιλυθούν άμεσα και συστηματικά τα παραπάνω προβλήματα. Για να επιμείνει ότι όλα αυτά αναδεικνύουν την αδήριτη ανάγκη προώθησης ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος για το οποίο η Κυβέρνηση είχε δεσμευτεί στις προγραμματικές της δηλώσεις.

Ο Υφυπουργός ανέδειξε θέματα βελτίωσης συστημάτων ηλεκτρονικών εφαρμογών κ.λπ., δεν απάντησε όμως στα ουσιαστικά θέματα της Ερώτησης που αφορούν στη συστηματική επίλυση των άδικων φορολογικών διατάξεων και κυρίως την προοπτική της θέσπισης ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...