Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Οι νικητές και οι χαμένοι από το ράλι στα ομόλογα

Έχασαν το πάρτι της ανόδου των ομολόγων οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες, όπως είναι γνωστό, μετά την επαναγορά δεν έχουν πλέον ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους, με τα διαφυγόντα κέρδη να στοιχίζουν “δυνητικές” απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές οι τράπεζες παραιτήθηκαν από τα δυνητικά κέρδη έως 9 δισ. ευρώ που θα έβγαζαν εάν κρατούσαν τα ομόλογα, και με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα θα βελτιώνονταν. Να σημειωθεί πως στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων οι τράπεζες προσέφεραν ομόλογα ελληνικού δημοσίου, ονομαστικής αξίας 12,5 δισ. ευρώ (κατείχαν συνολικά 14,5 δισ.), και έλαβαν ομόλογα του EFSF ύψους περίπου 4,9 δισ. ευρώ, οπότε πλέον στα χαρτοφυλάκιά τους έχουν πολύ μικρό αριθμό ομολόγων. Επομένως τα οφέλη για τις τράπεζες από τη σημαντική αύξηση που έχει καταγραφεί στις τιμές των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα είναι περιορισμένα.

Τεράστια κέρδη για τους «καρχαρίες»

Στον αντίποδα μεγάλοι κερδισμένοι από το ράλι των ελληνικών ομολόγων είναι για μία ακόμη φορά τα hedge funds, που άρχισαν να τοποθετούνται στους ελληνικούς τίτλους μετά το πρόγραμμα της επαναγοράς. Τα Third Point, Greylock Capital, Moore Capital Management και Appaloosa Management  είχαν ξεκινήσει τις αγορές όταν οι τιμές βρίσκονταν στα 25 – 28 σεντς. Με δεδομένο ότι η τιμή των ομολόγων αυξήθηκε στα 72 σεντς, γίνεται αντιληπτό πως τα συγκεκριμένα κερδοσκοπικά κεφάλαια τριπλασίασαν τα κεφάλαια που είχαν τοποθετήσει στα ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με πληροφορίες τα συγκεκριμένα επενδυτικά κεφάλαια έχουν κερδίσει πάνω από 5 εκατ. ευρώ έκαστο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε μικρότερες αγορές ομολόγων έχουν προχωρήσει εσχάτως και πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές, οι οποίοι ποντάρουν σε περαιτέρω άνοδο των τιμών των 10ετών τίτλων.

Γενικότερα όσοι διαχειριστές τοποθετήθηκαν στα ελληνικά ομόλογα από το Μάρτιο του 2012 κι έπειτα απολαμβάνουν αποδόσεις που φτάνουν έως το 190%. Και μπορεί πριν από ενάμιση χρόνο οι ελληνικοί τίτλοι να ήταν «αποδιοπομπαίος τράγος» για την πλειοψηφία των fund managers, ωστόσο υπήρξαν διαχειριστές της βιομηχανίας του «έξυπνου χρήματος», που τοποθετήθηκαν στα συγκεκριμένα επενδυτικά προϊόντα και κέρδισαν. Η κάθετη πτώση των τιμών των ομολόγων τους τελευταίους μήνες προσέφερε υπεραποδόσεις σε όσους απέκτησαν ελληνικά ομόλογα μετά το PSI. Κάποιοι διαχειριστές υπερδιπλασίασαν τα κεφάλαιά τους το τελευταίο 12μηνο επιτυγχάνοντας αποδόσεις πολλαπλάσιες αυτές των μετοχών.

Τα στοιχεία του Βloomberg είναι εντυπωσιακά. Στις 3 Μαρτίου του 2012 η απόδοση των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων είχε εκτοξευθεί στο 37,01%. Από τότε μέχρι σήμερα τα συγκεκριμένα προϊόντα εμφανίζουν αποδόσεις ακόμα και πάνω από 200% Επίδοση απίστευτη ακόμα και για μερικά από τα πλέον επιτυχημένα επιθετικά hedge funds.

Το ελληνικό 10ετές κρατικό ομόλογο κινείται στα επίπεδα των 72 σεντς τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταλύτες για την περαιτέρω αύξηση των θέσεών τους. Βελτιωμένη είναι όμως και η εμπορευσιμότητα των εν λόγω τίτλων, όπως προκύπτει από το κλείσιμο του spread μεταξύ των τιμών που προσφέρουν οι αγοραστές και αυτών στις οποίες είναι διατεθειμένοι να δώσουν τμήμα των θέσεών τους οι πωλητές. Ανάλογη είναι η εικόνα και για τα υπόλοιπα ελληνικά ομόλογα, με τους επενδυτές να έχουν αρχίσει να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε πιο μακροπρόθεσμες ωριμάνσεις. Σημειώνεται πως το συνολικό στοκ των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχει ονομαστική αξία της τάξης των 30 δισ. ευρώ μετά και την επαναγορά του περασμένου Δεκεμβρίου από το ελληνικό Δημόσιο. Μεγάλο μέρος αυτών των ομολόγων παρέμεινε στα χέρια ξένων hedge funds, τα οποία διατηρούν ακόμα σημαντικές θέσεις, ωστόσο κάτοχοι ελληνικών ομολόγων είναι και πιο μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές.

Πρέπει να τονισθεί πως λόγω του PSI και του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων η καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων είναι προβληματική, καθώς δεν υπάρχουν 3ετή, 5ετή και 7ετή ομόλογα και το πρώτο στη σειρά ομόλογο που τιμολογείται (διαπραγματεύεται) είναι το δεκαετές, με ημερομηνία λήξης 2023. Προκειμένου λοιπόν να ολοκληρωθεί η καμπύλη επιτοκίων απαιτείται να εκδοθούν ομόλογα στις διάρκειες 3, 5 και 7 ετών, ώστε να μειωθούν και οι αποδόσεις των υπολοίπων χρεογράφων. Σύμφωνα με ειδικούς εάν ο ΟΔΔΗΧ προχωρούσε σε έκδοση 50ετούς ομολόγου, ενδεχομένως η καμπύλη επιτοκίων να εξομαλυνόταν πολύ περισσότερο.

Πού ποντάρει η αγορά

Σύμφωνα με αναλυτές η αποκλιμάκωση των τιμών των ελληνικών ομολόγων αποτυπώνει την σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία.

Οι επενδυτές ποντάρουν πλέον στη διευθέτηση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο του ζητήματος με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τους επόμενους μήνες. Στο πλαίσιο αυτό τοποθετούνται στους εγχώριους τίτλους διαβλέποντας ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο από την ευρωζώνη και μία επιμήκυνση των διμερών δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων. Εξάλλου, αναλυτές σημειώνουν πως το βασικό πλεονέκτημα της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι η συμμετοχή της στην ευρωζώνη, καθιστώντας τη χώρα τη μοναδική στον κόσμο αναδυόμενη οικονομία που έχει σταθερό νόμισμα.

sofokleous10.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...