Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ενας στους δυο Ελληνες φαντάζεται τον εαυτό του επιχειρηματία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα

Επιχειρηματία φαντάζεται τον εαυτό του ο ένας στους δυο Ελληνες, ωστόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης περισσότεροι από τους 8 στους 10 φοβούνται το ενδεχόμενο της αποτυχίας και δεν προχωρούν, δηλώνοντας ότι ο φόβος της αποτυχίας αποτελεί τελικά το σημαντικότερο εμπόδιο για την έναρξη μιας επιχείρησης.


Αυτά προκύπτουν από την παγκόσμια έρευνα για την επιχειρηματικότητα (Amway Global Entrepreneurship Report 2013) που πραγματοποίησε η GFK SE, για λογαριασμό της εταιρείας Amway και παρουσιάστηκε την Τρίτη.
 
Σύμφωνα με την έρευνα περισσότεροι από 2 στους 3 Έλληνες (69%) διατηρούν θετική στάση απέναντι στην επιχειρηματικότητα, ποσοστό που παραμένει στα ίδια επίπεδα με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 70% , παρά την ελαφριά υποχώρηση εν μέσω κρίσης, από το προηγούμενο έτος.

Την ίδια ώρα οι  χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ως προς την θετική  τους στάση απέναντι στην  επιχειρηματικότητα  είναι οι: Δανία (89%), Φιλανδία (87%), Αυστραλία (84%), ενώ στις: Αυστρία (40%), Ουγγαρία (40%), Πορτογαλία (37%) και Γερμανία (34%) παρατηρήθηκαν τα μικρότερα ποσοστά.

Ανάλογη είναι η εικόνα και σε ότι αφορά την αυτοαπασχόληση.

Ένα σημαντικό εμπόδιο για την ανάληψη επιχειρηματικής πρωτοβουλίας είναι ο φόβος της αποτυχίας καθώς το 70% των ερωτηθέντων νιώθουν να απειλούνται από αυτόν.

Ωστόσο  μέτρα όπως η κρατική επιχορήγηση, δάνεια σε νέες επιχειρήσεις και εκπαίδευση γύρω από την επιχειρηματικότητα ενθαρρύνουν τα άτομα για τη λήψη της απόφασης.

Στην διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ Παναγιώτης Πετράκης, ανέφερε ότι η επίδραση της χρηματοοικονομικής κρίσης στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι καταλυτική ως προς την μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων, αλλά και του απασχολούμενου προσωπικού.

Την τριετία 2011 - 2013 ιδρύθηκαν συνολικά 116.016 νέες επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 81.610 έκλεισαν και  μόλις οι 34.406  κατάφεραν να επιβιώσουν.

Από το σύνολο των 42.347 επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν το 2012 στην Ελλάδα οι 10.003 ήταν στο χώρο της εστίασης, μπαρ και κέτερινγκ, 2.046 επιχειρήσεις στον  τομέα της  παροχής λογιστικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών,  ενώ ακολουθεί με 1.628 ιδρύσεις ο κατασκευαστικός κλάδος, και 1.621 ο κλάδος της παραγωγής και εμπορίας ενέργειας και 1.185 επιχειρήσεις στον κλάδο της πληροφορικής. Με μικρά νούμερα ακολουθούν ο τουρισμός, η επεξεργασία τροφίμων και η μεταποίηση.

Ο Ευάγγελος Αχιλλόπουλος, επικεφαλής της Επιτροπής Θεσμικών Παρεμβάσεων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ), υπογράμμισε τα ευεργετικά αποτελέσματα της λήψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και της αύξησης της αυτοαπασχόλησης για την οικονομία της χώρας μας.

Ενώ ο γενικός διευθυντής, Amway Hellas Γιώργος Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό μοντέλο των απευθείας πωλήσεων και πώς μπορεί αυτό να συμβάλλει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας επισημαίνοντας ότι είναι μια εξαιρετικά ευέλικτη επιχειρηματική ευκαιρία χαμηλού ρίσκου και επένδυσης για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...