Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Αυξημένα κατά 11% τα δημόσια έσοδα στο πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου

Αισιοδοξία εκπέμπουν τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο των εισπράξεων του Δημοσίου παρά το γεγονός ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.


Σύμφωνα με την "Καθημερινή" κατά το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου τα έσοδα του προϋπολογισμού εμφανίζονται να είναι αυξημένα κατά 11% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ή περίπου 120 εκατ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο στόχος για το σύνολο του μήνα είναι να συγκεντρωθούν 3,9 δισ. ευρώ, όταν τον Αύγουστο του 2012 είχαν εισπραχθεί 4,8 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ο μηνιαίος στόχος για φέτος είναι κατά 900 εκατ. ευρώ μικρότερος απ’ ό,τι πέρυσι !

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως εάν συνεχιστεί η ανοδική τάση που καταγράφεται στο σκέλος των εσόδων το τελευταίο διάστημα, τότε θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν εφησυχάζουν, καθώς οι επόμενοι έξι μήνες (μέρος των φορολογικών εσόδων που εισπράττονται το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου εγγράφονται στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους) είναι κρίσιμοι για τα έσοδα, δεδομένου ότι θα πρέπει να αποπληρωθούν οι Φόροι Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) 2011, 2012 και 2013, αλλά και ο φόρος εισοδήματος.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα απ' τα μέχρι τώρα στοιχεία διαπιστώνονται ορισμένες ενδείξεις αλλαγής κλίματος προς το καλύτερο. Συγκεκριμένα:

* Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων είναι κατά 50% αυξημένος σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2012.

* Οι φόροι επί των τόκων των καταθέσεων είναι αυξημένοι κατά 41% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

* Ο ΦΠΑ (εξαιρουμένων πετρελαιοειδών και καπνού) έχει κινηθεί ανοδικά, αναδεικνύοντας ότι φέτος ενισχύθηκε η οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με πέρυσι.

* Η είσπραξη των ANFA’s (των κερδών των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών των χωρών της Ευρωζώνης επί των ελληνικών ομολόγων που είχαν αγοράσει προ κρίσης) συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό.

* Εχει ξεκινήσει να αποπληρώνεται ο ΦΑΠ του 2011

* Εχουν αυξηθεί αισθητά οι πωλήσεις αυτοκινήτων το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να περιμένει περισσότερα έσοδα τους επόμενους μήνες από τον φόρο ταξινόμησης.

Πηγή: www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...