Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Τι συζήτησαν οι επιχειρηματίες με τον Άσμουσεν

Προτάσεις και λύσεις για αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας από την συνάντηση οκτώ κορυφαίων Ελλήνων επιχειρηματιών με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ


Το θέμα της ρευστότητας και η ανάγκη αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της χώρας κυριάρχησε στο δείπνο, που είχε χθες στο εστιατόριο “Ιθάκη” στη Βουλιαγμένη το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γκιοργκ Ασμουσεν με οχτώ κορυφαίους Ελληνες επιχειρηματίες.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και οι επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν κατ' ιδίαν το Γερμανό τραπεζίτη για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα, προτείνοντας ενδεχόμενες λύσεις για ταχύτερη έξοδο από την κρίση και επιστροφή στην ανάπτυξη με ταυτόχρονη αύξηση της απασχόλησης.

Το δείπνο οργάνωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς, ύστερα από πρωτοβουλία του ίδιου του Ασμουσεν, καθώς οι δύο άνδρες γνωρίζονται από το παρελθόν.

Στο δείπνο συμμετείχαν εκτός των Γ. Άσμουσεν και Γ. Ζανιά, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ο Μιχάλης Τσάμαζ, πρόεδρος ΟΤΕ, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (εφοπλιστής και πρόεδρος του Costa Navarino), ο Δημήτρης Μαντζούνης διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, o Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, o Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του ομώνυμου Βιομηχανικού Ομίλου και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Chipita.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση κυριάρχησε το θέμα της ρευστότητας. Όλοι τόνισαν ότι η στενότητα που υπάρχει στην αγορά προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις δυσκολίες του τραπεζικού συστήματος να ανοίξει τις κάνουλες της ρευστότητας προς την αγορά.

Οι επιχειρηματίες επισήμαναν στον Γ. Ασμουσεν πόσο σημαντική είναι τη συμβολή της ΕΚΤ ώστε να γίνει εφικτή και πιο γρήγορη η επιστροφή -σε σχέση με το Δημόσιο- του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στις αγορές κεφαλαίου.

Αναγνώρισαν επίσης ότι το τελευταίο διάστημα έχει βελτιωθεί σημαντικά το κλίμα και σε αυτό συντέλεσε η απομάκρυνση Grexit και ζήτησαν στον βαθμό που αυτό περνά από το χέρι της ΕΚΤ να διατηρηθεί.

Παράλληλα, τόνισαν την ανάγκη εκπόνησης ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο θα αποσκοπεί στην προσέλκυση επενδύσεων, προβλέποντας προώθηση μεταρρυθμίσεων σε επιμέρους τομείς όπως η φορολογία, τα αναπτυξιακά κίνητρα, το ενεργειακό κόστος, η απονομή δικαιοσύνης, το χωροταξικό πλαίσιο .

Ταυτόχρονα, επισήμαναν ότι σε συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας, η χρηματοδότηση πρέπει να στραφεί σε επενδύσεις οι οποίες υπηρετούν το νέο οικονομικό μοντέλο της εξωστρέφειας. Στην υποβοήθηση των παραπάνω επιλεγμένων επενδύσεων θα πρέπει να συντείνουν και οι κοινοτικοί πόροι.

Πηγή: Newmoney.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...