Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Aντίδραση του Λ. Αυγενάκη στο ενδεχόμενο συμψηφισμού διαμαρτυρημένων δανείων με καταθέσεις!


Την αποτροπή του συμψηφισμού «κόκκινων» δανείων χωρίς τη συναίνεση των δανειοληπτών με καταθέσεις τους, δεδομένου ότι θα καταρρεύσουν εντελώς τα νοικοκυριά που ήδη είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με παρέμβασή του, προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως αναφέρει ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης: «σύμφωνα με δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας οι τράπεζες, άρχισαν να συμψηφίζουν τα «κόκκινα» δάνεια με καταθέσεις δανειοληπτών. Πιο συγκεκριμένα δανειολήπτες που δεν έχουν σπεύσει να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και έχουν καταθέσεις στην ίδια τράπεζα ή όμιλο τραπεζών αλλά και πέρα από αυτόν, θα λάβουν τους προσεχείς μήνες σημείωμα, σύμφωνα με το οποίο η τράπεζα θα ενημερώνει ότι για την απαίτηση ποσού,συμψηφίζει με ισόποσο μέρος της απαίτησης από τον λογαριασμό καταθέσεων του δανειολήπτη.»

Αναλυτικά το σημείωμα θα αναφέρει ότι: «Με την παρούσα σάς δηλώνουμε ότι την απαίτηση ποσού ευρώ... που έχουμε εναντίον σας στην υπ’ αριθμόν... σύμβαση που κλείστηκε οριστικά τις... συμψηφίζουμε με ισόποσο μέρος της απαίτησής σας από τον υπ’ αριθμόν... λογαριασμό σας καταθέσεων του οποίου είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος, με σημερινό υπόλοιπο ευρώ..., το υπόλοιπο του οποίου μετά τον παρόντα συμψηφισμό περιορίζεται σε ευρώ... (ή μηδενίζεται)».

Με την απόφαση 1812/2007, το πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου έχει κρίνει ότι ακόμα και στην περίπτωση συνδικαιούχων η τράπεζα μπορεί να συμψηφίζει την απαίτηση που έχει σε ολόκληρο το υπόλοιπο του κοινού λογαριασμού του οποίου ο οφειλέτης είναι συνδικαιούχος εκτός αν ο οφειλέτης δεν έχει υπογράψει το άνοιγμα του λογαριασμού ούτε έχει προχωρήσει σε συναλλαγή, οπότε η τράπεζα δεν μπορεί να προβαίνει σε συμψηφισμό. Ακόμα αν ένας καταθέτης ζητήσει να εξοφληθεί για προθεσμιακή κατάθεση, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να δεσμεύσει ποσό του λογαριασμού ως το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής με δήλωση συμψηφισμού.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λ. Αυγενάκης: «δεδομένου ότι ο συμψηφισμός «κόκκινων» δανείων χωρίς τη συναίνεση των δανειοληπτών με καταθέσεις τους, ενώ στρέφεται σε περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους και ταυτόχρονα διατηρούν καταθέσεις σε άλλες τράπεζες, παράλληλα συμπαρασέρνει και τα νοικοκυριά που τα βγάζουν δύσκολα πέρα και τα οποία διαθέτουν μικρο-καταθέσεις. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση της παραδοσιακής ελληνικής οικογενειακής σχέσης, όπου οι γονείς διαθέτουν κάποιες μικρές καταθέσεις (αποταμιεύσεις μιας ζωής) στις οποίες είναι συνδικαιούχοι γονείς με τα παιδιά τους και σε αυτή την περίπτωση συμψηφίζονται με το υπόλοιπο «κόκκινου» δανείου απλά και μόνο διότι είναι συνδικαιούχος».

Ακόμη, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ξεκαθαρίζει και επιμένει ότι σε όλες αυτές τις συζητήσεις που ανοίγονται το τελευταίο διάστημα (πχ πλειστηριασμός α΄ κατοικίας ) «βίαια και επιπόλαια» επιβάλλεται να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των συστηματικά «μπαταχτσήδων» και των νοικοκυραίων οικογενειαρχών που βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση με διαμαρτυρημένες τραπεζικές υποχρεώσεις, λόγω καθαρά της οικονομικής κρίσης που βάλει τη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Δεν επιτρέπεται να κάνουμε το λάθος της γενίκευσης και να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι τους νοικοκύρηδες-οικογενειάρχες με τους μπαταχτσήδες!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...