Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ψίχουλα δήλωναν οι ελεύθεροι επαγγελματίες – Στο 55% η φοροδιαφυγή

Την ίδια ώρα, τα νεώτερα στοιχεία από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων χαρακτηρίζονται τουλάχιστον εξοργιστικά, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες εμφανίζονται να δηλώνουν ψίχουλα και να φορολογούνται δυσανάλογα χαμηλά σε σχέση με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Οι τελευταίοι εξακολουθούν να μετράνε τις εισοδηματικές τους απώλειες αλλά και τα επιπλέον φορολογικά βάρη λόγω της μείωσης του αφορολογήτου, του ψαλιδίσματος των φοροαπαλλαγών, της κατάργησης του μπόνους των αποδείξεων, της διπλής έκτακτης εισφοράς.

Σύμφωνα με τη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, επί συνόλου 83 δισ. ευρώ μισθωτοί και συνταξιούχοι δήλωσαν τα 70 δισ. ευρώ, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες μόλις 3,5 δισ. ευρώ, ενώ το χάσμα αποτυπώνεται και στους αναλογούντες φόρους, με δεδομένο ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν 8 δισ. ευρώ, όταν όλα τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα συμβάλλουν με μόλις 3 δισ. ευρώ!!!

Με αυτά τα δεδομένα αλλά και τα στοιχεία των ελέγχων του ΣΔΟΕ, που δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες ξεπερνά ακόμα και το 55% σε κάποιες περιοχές, το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί τη κατάργηση του αφορολογήτου στους ελεύθερους επαγγελματίες και τη φορολόγηση τους με ενιαίο συντελεστή 30%.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο όπου θα συμπεριληφθούν αλλαγές στο «ποινολόγιο» της εφορίας, μπορεί τα πρόστιμα να γίνουν πιο ελαστικά- πιο ρεαλιστικά λένε από το υπουργείο έτσι ώστε να μπορούν να εισπράττονται- αλλά οι διατάξεις για τα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν, θα είναι πολύ πιο αυστηρές, ενώ όσον αφορά στις διατάξεις για τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών στις περιπτώσεις ιδιάζουσας φοροδιαφυγής (πλαστά- εικονικά τιμολόγια, υπεξαίρεση ΦΠΑ), θα προβλεφθεί ειδική διαδικασία δέσμευσης καταθέσεων στο ύψος των βεβαιωμένων παραβάσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...