Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Πτώση στα επιτόκια νέων καταθέσεων και δανείων

Πτώση παρουσίασαν το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων καθώς και το αντίστοιχο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων τον Ιούλιο, σύμφωνα με... τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).
Αναλυτικότερα, σχεδόν αμετάβλητο στο 0,47% παρέμεινε το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 0,40%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε πτώση κατά 19 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,82%. Το μέσο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρουσίασε πτώση κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,86%.

Όσον αφορά τα δάνεια, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρουσίασε μικρή πτώση τον Ιούλιο του 2012 κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,91%. Σημαντική πτώση κατά 28 μονάδες βάσης παρουσίασε το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι 1 έτος, που διαμορφώθηκε στο 7,88%, τον Ιούλιο του 2012, έναντι 8,16% τον προηγούμενο μήνα.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρουσίασε και αυτό πτώση κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,61%. Παρόμοια εικόνα παρουσίασε και το μέσο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων, το οποίο παρουσίασε πτώση κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 10,21%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης στο 7,67% για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ, ενώ μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 6,42% για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ και κατά 84 μονάδες βάσης στο 5,71% για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ. Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων για δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος μειώθηκε σημαντικά κατά 29 μονάδες βάσης στο 3,13%. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα το μέσο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις να παρουσιάσει σημαντική πτώση κατά 39 μονάδες βάσης και να διαμορφωθεί, τον Ιούλιο του 2012, στο 5,89%.

Επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα καταθέσεων και δανείων

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ΤτΕ, άνοδο παρουσίασε τον Ιούλιο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο που εφαρμόζεται στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο του συνόλου των δανείων παρουσίασε πτώση.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη αυξήθηκε οριακά κατά 2 μονάδες βάσης στο 4,73% ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης στο 4,64%. Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 3,34% για τα στεγαστικά δάνεια, κατά 2 μονάδες βάσης στο 4,90% για τα επιχειρηματικά δάνεια και κατά 5 μονάδες βάσης στο 6,21% για τα επαγγελματικά δάνεια. Το μέσο επιτόκιο του συνόλου των καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,86% ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο του συνόλου των δανείων μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,01%.
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...