Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Εξηγήσεις για το ΤΤ ζητά ο Αλέξης Τσίπρας

Για καταστροφική δήλωση του υπουργού Οικονομίας και γενικότερη απαξίωση του ΤΤ κάνει λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά εξηγήσεις για το από που πηγάζουν οι δηλώσεις του υπουργού πως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο “δεν είναι βιώσιμο”, ζητά τα στοιχεία της Έκθεσης της Black Rock, αλλά και απαντήσεις για την εξαίρεση του ΤΤ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


Ολόκληρη η επίκαιρη ερώτηση του Α. Τσίπρα

Με την καταστροφική δημόσια δήλωση του «περί μη βιωσιμότητας» ο υπουργός Οικονομικών κατόρθωσε μόλις σε μία ημέρα να απαξιώσει την υγιέστερη τράπεζα, με τις χαμηλότερες επισφάλειες. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που, πριν από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, ήταν η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα και η τρίτη στην Ευρώπη από άποψη κεφαλαιακής επάρκειας, είδε σε μία μόλις ημέρα την τιμή της μετοχής του να χάνει 30% και να αναστέλλεται η διαπραγμάτευσή της στο χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ την αμέσως προηγούμενη μέρα σημείωνε άνοδο κατά 1,3 % περίπου.

Εμφανίστηκε ως μη βιώσιμη τράπεζα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που οι ζημιές (περίπου 3,5 δις) προέρχονται μόνο από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, ενώ στην πραγματικότητα είχε κέρδη και για το λόγο αυτό τα ίδια κεφάλαιά του εμφανίστηκαν αρνητικά μόνο κατά -2,3 δις. Αντίθετα οι ζημιές των 4 ιδιωτικών τραπεζών, που καλύφθηκαν από την ανακεφαλαιοποίησή τους, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προέρχονται από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων, αλλά και από τα επισφαλή δάνεια που είχαν χορηγήσει .

Είναι προφανές πως και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επιφυλάσσεται η ίδια αντιμετώπιση που είχε η άλλη κρατική τράπεζα, η Αγροτική, με σκοπό να παραχωρηθεί - χαρισθεί, απαλλαγμένο βαρών σε κάποιον ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο.

Επειδή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν έχει επισφαλή δάνεια, δεν έχει επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό από τη λειτουργία του, αλλά αντίθετα μόνο κατά την τελευταία πενταετία το Ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει πάνω από 3 δις από το ΤΤ, και αποτελεί τον τελευταίο δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό μας σύστημα.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός

1. Από πού πηγάζει, και πως τεκμηριώνεται η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περί μη βιωσιμότητας του Τ.Τ., όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών;
2. Γιατί δεν δίνεται στη δημοσιότητα η Έκθεση της Black Rock;
3. Γιατί το Τ.Τ., του οποίου οι ζημιές του προέρχονται μόνο από το κούρεμα των ομολόγων, εξαιρέθηκε από τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης;
4. Με ποιο τρόπο θα αναπληρωθεί η ζημιά των μικρομετόχων από την απαξίωση της τιμής της μετοχής, που προκάλεσε η καταστροφική δήλωση του Υπουργού Οικονομικών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...