Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Στις αρχές Οκτωβρίου τα νέα για τον αγωγό TAP

Νέα από το Νότιο Διάδρομο φυσικού αερίου θα έχουμε στις αρχές του Οκτωβρίου, στον οποίο η Ελλάδα διεκδικεί συμμετοχή με τον αγωγό TAP.

Σε μόνιμη συνεργασία για την προώθηση μίας διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας- χώρες από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός-βρίσκονται ήδη από τα μέσα Αυγούστου τα επιτελεία του ΥΠΕΞ και του ΥΠΕΚΑ.

Η είδηση είναι ότι το σχέδιο της συμφωνίας έχει ετοιμαστεί, και στο κείμενο του έχουν σημειώσει τις παρατηρήσεις τους οι αρμόδιοι υπουργοί των 3 κυβερνήσεων. Την περασμένη Τετάρτη έφτασε στο γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΚΑ, Ασημάκη Παπαγεωργίου από τον Ιταλό Πρέσβη. Μετά τις παρατηρήσεις που θα γίνουν από ελληνικής πλευράς, το σχέδιο θα μεταβιβαστεί στις άλλες δύο πρωτεύουσες.

Σημαντική για την προώθηση του έργου, θα είναι η προγραμματισμένη για τις 5 Οκτωβρίου, επίσκεψη στην Αθήνα του Αλβανού υπουργού εξωτερικών Έντμοντ Παναρίτι, η οποία είναι αποτέλεσμα πρόσκλησης του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Όπως υπογραμμίζουν παρατηρητές, εάν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη- αφού έχει ήδη αναβληθεί μια φορά- θα σημαίνει ότι η διαφορά Ελλάδας-Αλβανίας λόγω της μη επικύρωσης από τη δεύτερη της συμφωνίας για την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, προχωράει προς επίλυση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει θέσει ως όρο για την προώθηση του συγκεκριμένου αγωγού φυσικού αερίου, να υπάρξει επικύρωση της Σύμβασης Ελλάδας-Αλβανίας για την ΑΟΖ.
metrogreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...