Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Σταϊκούρας: Οι τράπεζες χρώστανε στο Δημόσιο 555 εκ. ευρώ

«Το ποσόν των 50 δισ. θα συμβάλλει στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, αλλά δεν είναι αυτό που θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχει ως κύριο στόχο να θωρακίσει την φερεγγυότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και όχι τη ρευστότητα» ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτσος, εμφανιζόμενος ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ανέφερε πως οι τράπεζες χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο 555 εκ. ευρώ, από την υποχρέωση που είχαν αναλάβει επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη, να επιστρέψουν σε ρευστό, το 10% των εγγυήσεων ύψους 28 δισ. που είχαν λάβει. «Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τη διευθέτηση του ζητήματος» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κουρέματος των δανείων των ελληνικών νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν πραγματική αδυναμία αποπληρωμής τους, ο γ.γ. της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών υπήρξε αρνητικός, τονίζοντας πως «όποια διαγραφή χρεών γίνει απ' τον ιδιωτικό τομέα, θα επιβαρύνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και άρα το ελληνικό Δημόσιο. Θα δημιουργήσει περαιτέρω απαιτήσεις χρηματοδότησης», γράφει το ΑΠΕ.

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ι. Παπαδάκης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος, καθώς «δεν μπορείς να εγγυηθείς πότε θα είναι επαρκής η ρευστότητα. Αυτό που μπορείς να εξασφαλίσεις, είναι «να ξαναγίνουν τράπεζες οι τράπεζες», να μην στηρίζονται με δεκανίκια και να στηρίζουν τις πλέον αποδοτικές χρήσεις. Και θα συμβεί αυτό όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και φέρει αποτελέσματα αυτή η φοβερή προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική οικονομία».

Ερωτηθείς σχετικά με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τις δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα και του Γ. Προβόπουλου ότι αποτελεί «μη βιώσιμο» τραπεζικό ίδρυμα, ο κ. Παπαδάκης διευκρίνισε πως σε μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος για όλες τις ελληνικές τράπεζες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παρουσίασε «σαφή υστέρηση σε σχέση με τον ανταγωνισμό, στην πλειονότητα των κριτηρίων (παραγωγικότητα, μελλοντική κερδοφορία, ανάγκες ρευστότητας, ευαισθησία στους κινδύνους κ.ά.). Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανταποκρίθηκε μόνον σε 3 από τα 12 εποπτικά κριτήρια και σε 4 από τα 12 επιχειρηματικά, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κεφαλαιακές απαιτήσεις που προέκυψαν από το PSI» σημείωσε μεταξύ άλλων ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...