Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Κυκλώνουν από παντού τον Λαυρεντιάδη - Ανοίγει και ο φάκελος για το μισό δισ. της Νεοχημικής - Επίκειται η απολογία για την Proton

Διπλό γίνεται πλέον το μέτωπο της ελληνικής δικαιοσύνης με τον ήδη κατηγορούμενο για πέντε κακουργήματα επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ενώ εκκρεμεί η απολογία του για την υπόθεση των δανείων μαϊμού της Proton Bank ύψους 701 εκατομμυρίων-όλα δείχνουν ότι θα κληθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες μαζί με τους 26 συγκατηγορουμένους του- μια νέα υπόθεση, αυτή της Νεοχημικής ξεκινά να διερευνάται δικαστικά.

Ο Εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης ξεκινά, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τη διερεύνηση της υπόθεσης της διπλής αγοραπωλησίας της εταιρείας Νεοχημική από τον κ. Λαυρεντιάδη προς την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Carlyle, και την επαναγορά της στη συνέχεια.

Οπως είχε αποκαλύψει το iefimerida.gr στις 18 Ιουλίου επτά τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Γενική, Millenium, HSBC και Ελληνική Τράπεζα) κατέθεσαν μήνυση κατά του κ. Λαυρεντιάδη για κακουργηματική απάτη με αφορμή τα δάνεια των 500 εκατομμυρίων ευρώ με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η αρχική αγορά της Νεοχημικής από την πολυεθνική επενδυτική.

Ο κ. Λαυρεντιάδης αποφάσισε να πουλήσει την πατρική του εταιρεία και επιχειρηματική του ναυαρχίδα τον Μάιο του 2008. Η Νεοχημική, εταιρεία πώλησης λιπασμάτων, φαρμάκων και καλλυντικών, αγοράστηκε από την Carlyle αντί τιμήματος περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια η αμερικανική εταιρεία κατέβαλλε από ίδια κεφάλαια περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα καλύφθηκαν από δάνεια περίπου 500 εκατομμυρίων από τις μηνύτριες τράπεζες.

Μόλις λίγους μήνες αργότερα οι Αμερικανοί επενδυτές ανακάλυψαν ότι τα οικονομικά στοιχεία που τους διέθεσε η πλευρά Λαυρεντιάδη δεν ήταν ακριβή και ζήτησαν «τα λεφτά τους πίσω».

Η υπόθεση λύθηκε με εξωδικαστικό συμβιβασμό, με τον κ. Λαυρεντιάδη να τους δίνει πίσω μετρητά το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ που του είχαν καταβάλλει.

Τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια παρέμειναν ως υποχρεώσεις της εταιρείας προς τις τράπεζες.

Ετσι, ο κ. Λαυρεντιάδης βρέθηκε με κέρδος 500 εκατομμυρίων και την εταιρεία πάλι στα χέρια του.

Στην πορεία όμως και ενώ έχει υποβληθεί το αίτημα να υπαχθεί η εταιρεία στο νέο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα που προβλέπει την πώληση των ενεργητικών της εταιρείας σε καθεστώς λειτουργίας, εκτός του ότι το δάνειο σταμάτησε να εξυπηρετείται και έχει καταγγελθεί, αποκαλύφθηκε και ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Λαυρεντιάδης και οι συνεργάτες του είχαν «απογειώσει»την αξία της μετοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Νεοχημική (και τα δανειακά βάρη της) έχει μεταβιβαστεί στο Βρετανικό Fund της Consilia, άρα από τους Βρετανούς πρέπει να διεκδικήσουν τα δάνειά τους οι τράπεζες.

Η απολογία για τα πέντε κακουργήματα της Proton

Την ίδια ώρα, ασφαλείς πληροφορίες από δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι εντός των προσεχών εβδομάδων ο κ. Λαυρεντιάδης, μετά από δικαστική έρευνα και καθυστερήσεις πολλών μηνών, θα κληθεί να απολογηθεί ως κατηγορούμενος για πέντε κακουργήματα -που επισύρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης- σχετιζόμενα με τα δάνεια μαϊμού ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να έδωσε παράνομα μέσω -της ελεγχόμενης από τον ίδιο Proton Bank- σε φίλους και στενούς του συνεργάτες προκειμένου να αγοράσουν δικές του εταιρείες

Οι κατηγορίες είναι:
Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης,
Απάτη σε βάρος του δημοσίου, σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια,
Υπεξαίρεση, για το σύνολο των επισφαλών δανείων (701 εκατ. ευρώ),
Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
Απιστία κακουργηματική από κοινού και κατ' εξακολούθηση.

Πηγή: | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...