Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Α. Τουρκολιάς: Προχωράει κανονικά η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank

«Η συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank προχωράει κανονικά. Τον περασμένο Οκτώβριο τα δύο διοικητικά συμβούλια είχαν αποφασίσει σχετικά και οι αποφάσεις υλοποιούνται. Ολες οι εγκρίσεις από την Ελλάδα και την Ευρώπη έχουν δοθεί. Δεν έχω καμία ενημέρωση για αντίδραση της τρόικας στο πλάνο μας».

Με αυτόν τον τρόπο επιχείρησε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη να κλείσει το θέμα των φερόμενων αντιρρήσεων της τρόικας στη συγχώνευση Εθνικής – Eurobank, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Αλέξανδρος Τουρκολιάς. Το θέμα δημιουργήθηκε από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η τρόικα που αρχικά είχε εγκρίνει το σχέδιο της συγχώνευσης διατυπώνει πλέον αμφιβολίες για τη χρησιμότητά του, λόγω του ότι η νέα τράπεζα που θα προκύψει θα είναι πολύ μεγάλη, θα έχει ενεργητικό περί τα 170 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή περίπου και το ΑΕΠ της χώρας.

Οι δηλώσεις του κ. Τουρκολιά έγιναν στο περιθώριο εκδήλωσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος για το μέλλον της χώρας μας. Στην ομιλία του ο ισχυρός άνδρας της Εθνικής εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι έχουμε διανύσει το πιο επώδυνο τμήμα της διαδρομής που χρειάζεται να κάνουμε για να επιστρέψει η Ελλάδα στον ενάρετο οικονομικό κύκλο. Οπως είπε το κόστος εργασίας έχει επιστρέψει σε ανταγωνιστικό επίπεδο, η δυναμική του χρέους έχει αναστραφεί και το εμπορικό ισοζύγιο βελτιώνεται. «Εκείνο που κυρίως βελτιώσαμε είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας», είπε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας ότι για να μην ακυρωθεί η μέχρι σήμερα προσπάθεια πρέπει να αποκτήσει η χώρα μακροχρόνιο φορολογικό σύστημα και να κάνει ιδιωτικοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Τουρκολιά το τραπεζικό σύστημα είναι οργανικό κομμάτι της οικονομίας και μετά την πλήρη ανακεφαλαιοποίησή του θα διαδραματίσει ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας. Οπως είπε η περιπέτεια της Κύπρου δείχνει ότι το περιβάλλον είναι ακόμη ευάλωτο αλλά η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει τώρα «στην τελική ευθεία της προσπάθειας».

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της Eurobank Ευθύμιος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι το επίπεδο ζωής στην Ευρώπη είναι τελείως ασύμμετρο με τις οικονομικές δυνατότητες της ηπείρου μας και προέτρεψε τους ηγέτες και τους λαούς της Ευρώπης να επιστρέψουν στις προ εικοσαετίας αρχές της αλληλεγγύης και της αλληλενίσχυσης. «Είναι ανάγκη να προχωρήσει η πολιτική και οικονομική ένωση της Ευρώπης», είπε διευκρινίζοντας ότι εάν η Ευρώπη δεν καταφέρει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά οικονομίας ηπείρου, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα και η πρώην Σοβιετική Ενωση τότε η οικονομία της θα κινδυνεύσει, κάτι που σημαίνει ότι θα κινδυνεύσει η οικονομία κάθε κράτους – μέλους ξεχωριστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...