Πρεμιέρα με καθυστέρηση ετών για τα συστήματα εισροών- εκροών στα πρατήρια καυσίμων
Καμία παράταση στα βενζινάδικα για τη λειτουργία του συστήματος εισροών - εκροών Στα… τυφλά λειτουργεί το σύστημα εισροών εκροών στα πρατήρια καθώς δύο εβδομάδες μετά την έναρξη εφαρμογής του, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων δεν έχει ακόμη έτοιμη την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποδοχή και επεξεργασία των στοιχείων.
Με άλλα λόγια, μπορεί το περιβόητο σύστημα εισροών- εκροών να το έχουν παραγγείλει το 90% των πρατηρίων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, τα δεδομένα ωστόσο που συλλέγει, για το πόσα δηλαδή καύσιμα αγόρασε ο βενζινοπώλης και πόσα πούλησε, δεν αποστέλλονται πουθενά, προκειμένου κάποιος να τα επεξεργαστεί, και να διαπιστώσει ποιος λέει αλήθεια ή όχι.
Στις 28 Αυγούστου, πρεμιέρα εφαρμογής του συστήματος, το υπ. Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα για την υποδοχή των στοιχείων θα έχει ανοίξει στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, και ότι μέχρι και την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου θα είναι σε θέση και να καταγράφει τις κινήσεις εισροών- εκροών του όγκου καυσίμων από τα πρατήρια. Μέχρι και την Παρασκευή τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είχε γίνει, με παράγοντες της ΓΓΠΣ να μιλούν για τεχνικά προβλήματα περισσότερα απ’ όσα αρχικά υπολόγιζαν, τα οποία και τους οδήγησαν σε καθυστέρηση.
Πειθάρχησαν ή απλώς δεν ελέγχονται ;
Στο μεταξύ, εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι δύο εβδομάδες από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος εισροών- εκροών, και παραβάτες, δηλαδή πρατηριούχοι που δεν το έχουν παραγγείλει ή εγκαταστήσει, εντοπίζονται μόνο στην Αττική. Και τα 16 «λουκέτα» που έχουν μπει μέχρι σήμερα γι’ αυτόν τον λόγο, αφορούν στην Αττική. Σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη ούτε ένας πρατηριούχος δεν έχει εντοπισθεί ανάμεσα στους 350 που λειτουργούν στην πόλη. Το περίεργο, δε, είναι πως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης που μαζί με το υπ. Ανάπτυξης είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή του μέτρου, προκειμένου να κάνουν στοχευμενους ελέγχους, είχαν σύμφωνα με τις πληροφορίες παραλάβει λίστα με τον ακριβή αριθμό των πρατηριούχων (διευθύνσεις, κλπ) που «γύρισαν την πλάτη» στα συστήματα εισροών- εκροών, και δεν υπέγραψαν συμβάσεις με εγκαταστάτες.
Κι όμως, οι έλεγχοι δείχνουν ότι… όλα βαίνουν καλώς. Συνολικά, από την Τετάρτη 28 Αυγούστου οπότε και τέθηκε σε ισχύ το μέτρο, ο απολογισμός δείχνει ότι ελέγχθηκαν 120 πρατήρια στην Αττική (και μπήκαν 16 λουκέτα) και μόλις… 27 στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να μπει κανένα λουκέτο. Έγιναν δηλαδή 340% περισσότεροι έλεγχοι στην Αττική.
Κι αυτό καθώς στην Αττική, οι έλεγχοι διεξάγονται από 2 έως 4 συνεργεία, τα οποία είναι μεικτά (Περιφέρεια και υπ. Ανάπτυξης), ενώ στη Θεσσαλονίκη γίνονται από μόλις… ένα συνεργείο στελεχωμένο μόνο με υπαλλήλους της Περιφέρειας. Την περασμένη εβδομάδα πάντως, και στην Αττική, έλεγχοι έγιναν μόνο από συνεργεία της Περιφέρειας λόγω της απεργίας των υπαλλήλων στο ΥΠΑΝ εξαιτίας της κινητικότητας.
Γιώργος Φιντικάκης / ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται