Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Στουρνάρας: Σταθεροποιήθηκε η ελληνική οικονομία

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, καθώς το προσχέδιο του προϋπολογισμού προσέφερε ενδείξεις για θετική ανάπτυξη κατά τον επόμενο χρόνο, μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

«Είναι προφανές τώρα ότι έχουμε καταφέρει να σταθεροποιήσουμε την οικονομία. Είναι το δεύτερο συνεχόμενο έτος που εκτελείται ο προϋπολογισμός χωρίς να χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στους Financial Times.

Στο προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 380 εκατ. ευρώ φέτος που αντιστοιχεί στο 0,2% του ΑΕΠ και αυξάνεται στο 1,5% του ΑΕΠ το 2014.

«Πετύχαμε τον στόχο για μικρό πρωτογενές πλεόνασμα (πλην αποπληρωμής του χρέους) και προσβλέπουμε σε σημαντικό πλεόνασμα το 2014. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το κυκλικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα, που προκύπτει αν συνυπολογιστεί η ύφεση, αντιστοιχεί σε άνω του 4% του ΑΕΠ και είναι το υψηλότερο στην ΕΕ. Αποτελεί ένδειξη για τον μεγάλο δρόμο που έχουμε καλύψει» πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην συνέντευξή του ο κ. Στουρνάρας επιμένει ότι η Ελλάδα θα αντισταθεί στις πιέσεις επιβολής πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά αναγνωρίζει ότι πρέπει να επιταχυνθούν και να βαθύνουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τα έσοδά της, πατάσσοντας την ευρεία διαφυγή των εργοδοτών από την κοινωνική ασφάλιση αλλά και κλείνοντας τα φορολογικά «παράθυρα» που επιτρέπουν την φοροδιαφυγή των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, οι οποίοι και καλύπτουν το 30% του εργατικού δυναμικού.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...