Του Θ. ΤΣΙΡΟΥ
ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ του «το γοργόν και χάριν έχει» κινείται το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στην περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία τέθηκε υπόψη και της τρόικας την προηγούμενη Παρασκευή, αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα.
Στόχος είναι τα ειδοποιητήρια προς το περίπου ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες να ξεκινήσουν να αποστέλλονται ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο, έτσι ώστε στο δημόσιο ταμείο να εισρεύσουν περί τα 500-600 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και άλλο ένα δισ. ευρώ μέχρι το 2011.
Τα προσδοκώμενα έσοδα
Οσον αφορά τον πήχη των προσδοκώμενων εσόδων, ανεβοκατέβαινε καθ' όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί:
*Από το ελάχιστο ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο επαγγελματίας για την περαίωση κάθε χρήσης. Το τελικό σχέδιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα. Το πιθανότερο είναι ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας με βιβλία β' κατηγορίας θα καλείται να καταβάλει έως 500 ευρώ. Οι μικρομεσαίοι με βιβλία α' κατηγορίας (περίπτερα) πρέπει να πληρώσουν κατ' ελάχιστον έως 200-300 ευρώ ενώ για τα βιβλία γ' κατηγορίας θα προβλέπεται ελάχιστο ποσό 1.000 ευρώ. Εως και τριπλάσια θα είναι τα ελάχιστα ποσά για τις επιχειρήσεις που θα έχουν συλληφθεί στο παρελθόν να έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.
*Από τον αριθμό των υποθέσεων που θα ενταχθούν στην περαίωση. Οπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα ενταχθούν στη ρύθμιση και οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια (περίπου 450.000). Βέβαιο θεωρείται ότι η περαίωση θα αφορά και τον ΦΠΑ (αν και υπήρχαν εισηγήσεις να μείνει ανοιχτό ένα παράθυρο, έτσι ώστε να μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα σε εταιρείες που θα εντοπιστούν να έχουν υποπέσει σε βαριά αδικήματα φοροδιαφυγής που αφορούν τον ΦΠΑ).
*Από το πλαφόν που θα τεθεί στον κύκλο εργασιών. Σύμφωνα με τις αρχικές σκέψεις, στη ρύθμιση δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν εταιρείες με τζίρο άνω των εννέα εκατομμυρίων ευρώ. Στο τραπέζι έπεσαν προτάσεις στο να μπει το πλαφόν ακόμη πιο ψηλά (π.χ. στα 15 εκατομμύρια ευρώ ή και να μην υπάρξει καθόλου πλαφόν) για να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των ενδιαφερομένων. Εκτός ρυθμίσεως, θα βρεθούν κατά πάσα πιθανότητα όλες οι εισηγμένες εταιρείες. Επίσης, όσοι έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες περαιώσεις ή έχουν μπει στη διαδικασία της αυτοπεραίωσης, δεν θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον.
Ο υπολογισμός του ποσού που θα καλείται να πληρώσει ο επαγγελματίας θα γίνεται με μαθηματικό τύπο. Ο τζίρος του επαγγελματία θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή (ύψους 1%-3% σύμφωνα με το αρχικό σενάριο) και από το ποσό που θα προκύπτει, ο επαγγελματίας θα καλείται να καταβάλει για την περαίωση ποσοστό ύψους του 20%.
Για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, ο φορολογούμενος, εκτός από το ποσό της περαίωσης, θα καλείται να καταβάλει και ένα τμήμα των προστίμων που του έχουν επιβληθεί από την εφορία. Το πιθανότερο είναι να καλείται να καταβάλει το 25% των προστίμων. Επίσης, όσοι έχουν εκκρεμότητες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, πρέπει πρώτα να τις ρυθμίσουν προκειμένου να έχουν δικαίωμα υπαγωγής στη διαδικασία της περαίωσης.
Ανοικτό παραμένει το ποιος θα αναλάβει την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Εξετάζονται δύο σενάρια. Το πρώτο είναι τη διαδικασία να «τρέξει» η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει εμπλοκή των λογιστών οι οποίοι και θα αναλάβουν να υπολογίσουν τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και (φυσικά) έναντι αμοιβής.
Ερχονται και νέες λυπητερές για τα νοικοκυριά
Ελληνικό Δημόσιο σε ρόλο... θέας Κάλι.
Από τώρα και μέχρι το τέλος του έτους, οι δημόσιες υπηρεσίες των υπουργείων πρέπει να βάλουν όχι χέρι αλλά χέρια στις τσέπες εκατομμυρίων Ελλήνων για να συγκεντρώσουν έσοδα της τάξεως των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από τη μία, το υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει να «σπρώξει» την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, ενώ από το νέο έτος θα ακολουθήσει η ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Από την άλλη, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να «τρέξει» την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αλλά και μια σειρά από άλλα μέτρα όπως τα νέα τέλη κυκλοφορίας, οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, η έκτακτη εισφορά στα κέρδη των επιχειρήσεων, ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα. Στο «παιχνίδι» και το υπουργείο Εργασίας, το οποίο ζητά τον... οβολό όσων Ελλήνων έχουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.
«Από τώρα και μέχρι το τέλος του έτους θα πλέουμε σε άγνωστα νερά» παραδέχεται ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να επισημάνει ότι είναι άγνωστο πώς θα ανταποκριθούν οι πολίτες στους αλλεπάλληλους λογαριασμούς που θα λαμβάνουν από το Δημόσιο, πότε από την εφορία, πότε από την πολεοδομία, και πότε από το ασφαλιστικό ταμείο. Ο πήχης είναι πολύ ψηλά. Σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης του μνημονίου που συνέταξε το ΔΝΤ, στο τέλος Σεπτεμβρίου, τα συνολικά έσοδα θα έχουν φτάσει στα 38,7 δισ. ευρώ. Ο στόχος για το σύνολο του έτους είναι μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουμε στα 58,4 δισ. ευρώ, ήτοι 20 δισ. ευρώ σε τρεις μήνες.
Στην κυβέρνηση, γνωρίζουν ότι όσο παραμένουν κλειστές οι στρόφιγγες του δανεισμού, ο αριθμός των πολιτών που θα συμμετέχουν στα «εθελοντικά» μέτρα για συλλογή εσόδων (π.χ. περαίωση, ρύθμιση χρεών σε εφορίες και ταμεία, ημιυπαίθριους) θα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.
Θ. ΤΣ.
9 χαράτσια για τη μεσαία τάξη
Στο μεγάλο...παζάρι για τη συλλογή εσόδων ένα μέσο νοικοκυριό καλείται να συμμετέχει πληρώνοντας αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Και να γιατί:
1 Τουλάχιστον 2.000 ευρώ θα κοστίσει η (εθελοντική) περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για τις χρήσεις 2000-2009. Δεν αποκλείεται το τελικό ποσό να είναι έως και πολλαπλάσιο, ειδικά αν ο επαγγελματίας έχει συλληφθεί για φορολογικές παραβάσεις.
2 Η «τακτοποίηση» του ημιυπαιθρίου κοστίζει επίσης μερικές χιλιάδες ευρώ. Για ένα δωμάτιο 20 τετραγωνικών απαιτούνται περίπου 1.800 ευρώ. Για ένα playroom 40 τετραγωνικών ο λογαριασμός μπορεί να ανέβει και στις 5.000 ευρώ.
3 Η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία προϋποθέτει είτε εφάπαξ πληρωμή για το σύνολο της οφειλής (προκειμένου ο οφειλέτης να απαλλαγεί από το 80% των προσαυξήσεων) είτε καταβολή δόσεων, καμία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 200 ευρώ.
4 Εκτός απροόπτου, θα προχωρήσει και νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ταυτόχρονα με την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων.
5 Τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Στα καινούρια Ι.Χ., κριτήριο θα αποτελεί και η εκπομπή αερίων ρύπων.
6 Οι ιδιοκτήτες ακινήτων παραλαμβάνουν αυτό το διάστημα τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ για το 2009. Για περιουσία με αντικειμενική αξία 400.000 ευρώ ο λογαριασμός φτάνει στα 200 ευρώ.
7 Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με αξία άνω των 400.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν και έκτακτη εισφορά. Για ακίνητα 800.000 ευρώ προκύπτει επιβάρυνση 600 ευρώ.
8 Δεύτερη υποχρέωση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποτελέσει η πληρωμή του ΦΜΑΠ. Τα εκκαθαριστικά και γι' αυτό τον φόρο θα έρθουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Για ακίνητα αξίας 800.000 ευρώ (ανά σύζυγο) ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 1.900 ευρώ.
9 Οσο πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους, θα αρχίσουν να λειτουργούν τα αντανακλαστικά όσων θέλουν να μεταβιβάσουν ακίνητα στα παιδιά τους με γονική παροχή. Είθισται, να αυξάνουν οι γονικές παροχές λίγες εβδομάδες πριν απ' την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Για διαμέρισμα 300.000 ευρώ το κόστος της γονικής παροχής ανέρχεται περίπου στις 10.000 ευρώ αν συμπεριληφθούν και τα διάφορα έξοδα (π.χ. συμβολαιογραφικά).
Πώς να μη νιώσει κανείς κορόιδο;
Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ
ΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ «ΑΜΝΗΣΤΕΥΟΝΤΑΙ», ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΣ 10%-15% ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ
ΧΑΡΑΣ ευαγγέλια για τους φοροφυγάδες. Η περαίωση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για να «βάλει μια κόκκινη γραμμή με το παρελθόν» τούς δίνει τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν αμνηστία για τις παραβάσεις του παρελθόντος και την απόκρυψη εισοδήματος.
Για την άφεση φορολογικών αμαρτιών, θα κληθούν να πληρώσουν όχι περισσότερο από το 10%-15% των χρημάτων που κατέβαλαν οι νομοταγείς φορολογούμενοι. Μία ακόμη φορά οι φοροφυγάδες μπορούν να γλεντήσουν στην υγεία των κορόιδων που δηλώνουν όλα αυτά τα χρόνια κανονικά τα εισοδήματά τους.
Το παράδειγμα που επεξεργάστηκε η «Οικονομία» αποτυπώνει το μέγεθος της αδικίας που εμπεριέχει η πολιτική της αυτόματης περαίωσης. Γίνεται σύγκριση ανάμεσα σε έναν εύπορο ελεύθερο επαγγελματία (π.χ. έναν γιατρό ή έναν δικηγόρο) που δήλωνε κανονικά το εισόδημά του (σ.σ.: στη συγκεκριμένη περίπτωση 100.000 ευρώ ετησίως) και έναν επαγγελματία ο οποίος, αν και εισέπραττε 100.000 ευρώ, δήλωνε στην εφορία μόλις το 1/4, δηλαδή τις 25.000 ευρώ. Ιδού τι προκύπτει από τους υπολογισμούς...
Συμφέρει η φοροκλοπή!
Για τα εισοδήματα που εμφάνισε ο νομοταγής φορολογούμενος την τελευταία 10ετία (ένα εκατομμύριο ευρώ ή 100.000 ευρώ τον χρόνο), πλήρωσε φόρο 339.854 ευρώ, δηλαδή περίπου το 34% του συνολικού του εισοδήματος (σ.σ.: για τους υπολογισμούς, χρησιμοποιήθηκαν οι φορολογικές κλίμακες που ίσχυσαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2000-2009).
Ο φοροφυγάς, αν και εισέπραξε στο διάστημα 2000-2009 ένα εκατομμύριο ευρώ, δήλωσε στην εφορία το ένα τέταρτο, δηλαδή 250.000 ευρώ. Πλήρωσε φόρο εισοδήματος 42.320 ευρώ και τώρα καλείται να συμμετάσχει στην περαίωση για να... ξεπλύνει τις φορολογικές του αμαρτίες. Αυτό, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που έχει κάνει μέχρι τώρα το υπουργείο Οικονομικών, θα στοιχίσει περί τα 2.000-5.000 ευρώ (θα εξαρτηθεί από τον τελικό νόμο). Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό, αν ο συγκεκριμένος επαγγελματίας έχει συμμετάσχει τα τελευταία χρόνια και στη διαδικασία αυτόματης περαίωσης, να καταβάλει τελικώς ποσά της τάξεως των 2.000 ευρώ.
Είναι προφανές, λοιπόν, το όφελος για τον φορολογούμενο που απέκρυψε επί μία δεκαετία τα πραγματικά του εισοδήματα. Αντί για 339.854 ευρώ που κατέβαλε ο νομοταγής συνάδελφός του, καλείται να πληρώσει τελικά μόλις 47.320 ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ακόμη και οι επαγγελματικές ενώσεις (όπως για παράδειγμα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) ζητούν τη θέσπιση κινήτρων για τους συνεπείς φορολογούμενους.
Η περαίωση που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση δημιουργεί έδαφος για ακόμη περισσότερες αδικίες, καθώς αυτή τη φορά:
Στη ρύθμιση προγραμματίζεται να υπαχθούν και όσοι έχουν συλληφθεί στο παρελθόν να έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.
Θα καλύψει ακόμη και αυτούς που έχουν ανοικτές εκκρεμότητες στα δικαστήρια. Το κυβερνητικό επιχείρημα είναι ότι στη δικαιοσύνη «λιμνάζουν» περισσότερες από 450.000 υποθέσεις, οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα ακόμη και περισσότερα από 10 χρόνια.
Προς ρύθμιση για όλους...
Εχουν διατυπωθεί εισηγήσεις η διαδικασία να αφορά επιχειρήσεις ο τζίρος των οποίων υπερβαίνει ακόμη και τα εννέα εκατ. ευρώ. Αργά το βράδυ της Παρασκευής εξετάσθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ακόμη και το ενδεχομένο να υπαχθούν στη ρύθμιση όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τζίρου, με εξαίρεση τις τράπεζες τις εισηγμένες και όσες έχουν βεβαιωμένα πόστιμα για φοροδιαφυγή.
Κρατάει 35 χρόνια αυτή η κολόνια...
Ο Γιώργος Παπανδρέου γίνεται ο έκτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που προωθεί «αυτόματη περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων».
Θα έχει συμβάλει και αυτός στην επιτυχή προσπάθεια ενός επαγγελματία να βγει στη σύνταξη ύστερα από... 35 χρόνια εργασίας χωρίς να έχει υποστεί φορολογικό έλεγχο ούτε μία φορά. Κι όλα αυτά, υπό το βλέμμα της τρόικας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που απειλούν την κυβέρνηση με θέσπιση επιπλέον εισπρακτικών μέτρων σε περίπτωση που δεν συλληφθούν οι φοροφυγάδες.
Ουσιαστικά, όλες οι φορολογικές υποθέσεις των μικρομεσαίων από τη μεταπολίτευση και μετά έχουν περαιωθεί αυτόματα χωρίς φορολογικό έλεγχο. Ο... χορός άνοιξε το 1978 (η ρύθμιση αφορούσε προηγούμενα χρόνια), με πρωθυπουργό, τότε, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και υπουργό Οικονομικών τον Αθ. Κανελλόπουλο.
Ρυθμίσεις τέτοιου τύπου έγιναν επίσης επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή. Λογιστές και φορολογούμενοι έχουν διανύσει ολόκληρο τον εργασιακό τους βίο με περαιώσεις, Ετσι, και το σύνθημα του σημερινού πρωθυπουργού «τραβάμε κόκκινη γραμμή και ξεκινάμε για μια νέα αρχή» ελάχιστο πειστικό γίνεται από την αγορά, καθώς υπάρχει το αμαρτωλό παρελθόν.
Η νέα διαδικασία φοροαμνηστίας -η οποία εκτός απροόπτου θα αφορά στις χρήσεις 2000-2009- δείχνει να γίνεται αποδεκτή από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, καθώς οι περισσότεροι μικρομεσαίοι δεν θέλουν εν μέσω κρίσης να έχουν περισσότερα μπλεξίματα με την εφορία. Επίσης, παρουσιάζεται στην κοινή γνώμη ως «αναγκαίο μέτρο» για να συγκεντρωθούν φορολογικά έσοδα και να αποφευχθούν πολύ πιο επώδυνα μέτρα όπως ο διπλασιασμός της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και αύξηση του ΦΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται