Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Επενδύσεις από το Harrold's μέχρι το Nasdaq

Από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο είναι η εταιρεία Qatar Investment Authority (QIA), η οποία συνδέεται άμεσα με τη βασιλική οικογένεια του εμιράτου και επενδύει σε εταιρείες και ακίνητα το πλεόνασμα πετροδολαρίων από τις πωλήσεις πετρελαίου και αερίου.
Πρόκειται για κρατική εταιρεία, έναν τύπο επενδυτών που έγινε ευρύτερα γνωστός το 2007-2008 (πριν ξεσπάσει η διεθνής οικονομική κρίση), καθώς αραβικά κεφάλαια από την περιοχή του Περσικού Κόλπου αναζητούσαν επενδυτικές διεξόδους για τα πετροδολάρια που είχαν συσσωρεύσει, ιδιαίτερα την εποχή της μεγάλης ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου (2002-2008). Η Qatar Investment Authority ιδρύθηκε το 2005. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο σεΐχης Hamad bin Jassem bin Jabr Al Thani, μέλος της βασιλικής οικογένειας, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών.
Φέρεται να έχει υπό διαχείριση περί τα 60 δισ. δολάρια και φιγουράρει στη 13η θέση, σε σχετική λίστα που δημοσιεύεται στο wikipedia. Επίσης, ελέγχει πλήρως την Qatari Diar Estate Investment Company, που ειδικεύεται σε επενδύσεις στη διεθνή αγορά ακινήτων, με έντονη επενδυτική παρουσία στην περιοχή Canary Wharf Estate του Λονδίνου. Ο σεΐχης Al-Thani ανακοίνωσε ότι πέρυσι η QIA επένδυσε 30 εκατ. δολάρια σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η QIA κατέχει το 4% της ελληνικής Alpha Bank, ενώ φήμες την έφεραν να εξαγοράζει μερίδιο ακόμη και στην Εθνική Τράπεζα.
Τον Μάιο του 2010 η Qatar Holding, θυγατρική της QIA, αγόρασε τα ιστορικά καταστήματα Harrods προς 1,5 δισ. λίρες από τον γεννημένο στην Αίγυπτο μεγιστάνα Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ.
Ακόμη η QIA, μεταξύ άλλων, κατέχει μερίδια στην τράπεζα Barclays, τη Volkswagen, την Porsche, καθώς και στην αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Εβερτον. Κατέχει επίσης το 20% του χρηματιστηρίου του Λονδίνου και το 20% του Nasdaq. Η τελευταία αυτή εξαγορά προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ το 2007, λόγω της καχυποψίας αμερικανικών κύκλων απέναντι στα αραβικά κεφάλαια, ιδιαίτερα μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...