Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν πιάνουν «ευρωπαϊκή ταχύτητα» αύξησης οι ελληνικές εξαγωγές, λέει ο ΣΕΒΕ

Την αδυναμία της Ελλάδας να ακολουθήσει τον ρυθμό ανάκαμψης των εξαγωγών στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης κατά το πρώτο μισό του 2010, επισημαίνει με σημερινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β.Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι, για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, τα στοιχεία της Eurostat ταυτίζονται με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Αναφερόμενος στα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Eurostat, ο ΣΕΒΕ επισημαίνει ότι οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν στο εξάμηνο κατά 3% σε σχέση με πέρυσι, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 16,3% για το σύνολο της ΕΕ και 15,3% για την ευρωζώνη.

«Οι 11 από τις 27 οικονομίες της ΕΕ έχουν ήδη καλύψει τις απώλειες των εξαγωγών, που προκλήθηκαν από τη διεθνή οικονομική κρίση, ενώ αντίθετα οι ελληνικές εξαγωγές βρίσκονται μόλις στο 88% του επιπέδου του 2007» υπογραμμίζει ο ΣΕΒΕ.

Η συνεισφορά των ελληνικών εξαγωγών εμπορευματικών συναλλαγών στο ΑΕΠ για το πρώτο εξάμηνο υπολογίζεται για την Ελλάδα σε μόλις 6,3%. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μοναδικές οικονομίες της ΕΕ-27, που παρουσιάζουν εξαγωγική επίδοση (εξαγωγές/ ΑΕΠ) σε μονοψήφιο ποσοστό. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 21% του ΑΕΠ για την Ιταλία, 20,9% για την Πορτογαλία και 17,1% για την Ισπανία, χώρες με παρόμοια δημοσιονομικά προβλήματα με τα ελληνικά σημειώνει ο ΣΕΒΕ.

Σύμφωνα, ωστόσο, με έρευνα του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, η εξαγωγική επίδοση της χώρας έχει βελτιωθεί από 5,7% στο πρώτο τρίμηνο σε 6,3%. Αυτό, σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, εξηγείται από το γεγονός ότι από τη μια έχουμε αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας και από την άλλη μείωση του ΑΕΠ, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ανάκαμψη μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από τις εξαγωγές.

«Σήμερα παρά ποτέ, η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από την ομοφωνία όλων των συναρμόδιων φορέων για την εξαγωγική πολιτική της χώρας, έτσι ώστε να αποκτήσουμε επιτέλους μια Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών Η προσπάθεια αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ίδρυση μιας Γενικής Γραμματείας Εξωστρέφειας, που θα συντονίζει όλη την προσπάθεια», καταλήγει ο ΣΕΒΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...