Ακόμα μία συνεδρίαση που έδειξε ότι στην παρούσα φάση το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια και στην άντληση ρευστότητας από τις εν εξελίξει αυξήσεις κεφαλαίου των Εθνικής (κατά κύριο λόγο) και Κύπρου.
Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που εκτιμούν ότι η εικόνα «παράδοσης» στις διαθέσεις των πωλητών οφείλεται στην δριμεία επιστροφή των ανησυχιών για τα κρατικά χρέη των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης, όμως εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι τόσο τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και τα χρηματιστήρια των χωρών που φαίνεται να εμπλέκονται στα νέα αρνητικά σενάρια επιδείνωσης κρατικού χρέους, επέδειξαν σαφώς ψυχραιμότερη στάση από την «ταλαίπωρη» ελληνική αγορά, ενώ και το ευρώ δείχνει διαθέσεις διακράτησης των πρόσφατων κεκτημένων έναντι του δολαρίου.
Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με εκτιμήσεις της πλειονότητας των εγχώριων αναλυτών, όποια προσπάθεια για εναρμόνιση με τις διεθνείς Αγορές θα αποδεικνύεται δύσκολη και μέχρι την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής, η μεταβλητότητα και η πλαγιοκαθοδική διάθεση θα είναι κυρίαρχα στοιχεία.
Βεβαίως υπάρχει και η άλλη άποψη, αυτών που την Τρίτη στα χαμηλά ημέρας επιδόθηκαν σε επιλεκτικό «bottom fishing», εκτιμώντας ότι η Αγορά χρωστάει μία βραχυπρόθεσμη αντίδραση - έστω και τεχνικού τύπου - και ποντάροντας σε πιθανό «window dressing» κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του χρηματιστηριακού εννεαμήνου.
Θεωρείται βέβαιο ότι στην τρέχουσα φάση το Χ.Α. έχει χάσει momentum και βέβαια το ερωτηματικό που προκύπτει εύλογα είναι το τι στάση θα τηρήσει η εγχώρια Αγορά, αν κάποια στιγμή ξεκινήσει σημαντική διόρθωση στις ξένες Αγορές που δείχνουν να κωφεύουν στις αρνητικές μακροοικονομικές ενδείξεις. Η περαιτέρω πορεία του θα εξαρτηθεί από το πού θα δώσει ενδείξεις ισορροπίας ο τίτλος της Εθνικής (που μαζί με τα δικαιώματα απασχολεί περισσότερο από το 50% του τζίρου) και τον οποίο ασφαλώς και τον περιμένει ακόμα μία δοκιμασία, όταν μπουν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου και οι «γρήγοροι παίκτες» σπεύσουν να γράψουν τα κέρδη τους.
Μάλιστα, δεν είναι καθόλου απίθανο, λίγο πριν μπουν οι νέες μετοχές να δούμε να αυξάνονται σημαντικότατα ο δανεισμός και οι short θέσεις για τον εν λόγω τίτλο.
Από εκεί και πέρα, τα μηνύματα από δείκτες και επιμέρους τίτλους δείχνουν να επιδεινώνονται. Ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και οι αθροιστικές απώλειες φθάνουν στο -7,04%. Σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν οι τίτλοι των ΟΤΕ και Αγροτικής.
Πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την μετοχή της Alpha Bank (που έκλεισε πάλι στο χαμηλό ημέρας) με αθροιστικές απώλειες 8,75% και τελευταία στήριξη πριν την επιστροφή των τρομολαγνικών σεναρίων τα 4,15 ευρώ. Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε και ο τίτλος της Eurobank, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση με αθροιστικές απώλειες 6,74% και επόμενη θεωρητική στήριξη τα 4,08 ευρώ.
Σε χαμηλά 18μηνου ο τίτλος της Εθνικής (το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στην συνεδρίαση της 9/3/2009, στα 7,02 ευρώ), που ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τα 7,16 ευρώ (-6,04%). Αξίζει να αναφερθεί ότι ο τίτλος της Εθνικής και τα δικαιώματά του απέσπασαν την Τρίτη το 54,5% του συνολικού τζίρου.
Σαφής η υπεροπλία των μετοχών με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλό του 20άρη, σχεδόν χαοτική η εικόνα από εκεί και χαμηλότερα με δεκάδες τίτλους να προσεγγίζουν ιστορικά χαμηλές τιμές ή ακόμα και να γράφουν νέα ιστορικά χαμηλά.
Στους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, με τα μεγαλύτερα κέρδη η ΔΕΗ (+2,12% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 1% ακολούθησαν Coca Cola, Jumbo και με απλά θετικό πρόσημο οι Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Τιτάν. Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες που ξεπέρασαν το 6% για Αγροτική και Κύπρου. Απώλειες μεγαλύτερες του 5% για Eurobank, του 4% για Alpha Bank και του 3% για Εθνική, Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο. Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20άρη.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1460,54 μονάδες (16:53) και έκλεισε τελικά στις 1472,5 με απώλειες 1,59%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 153 εκατ., από τα οποία τα 2,4 αφορούσαν «πακέτα».
Κάκιστη η τελική εικόνα με 39 ανοδικές μετοχές έναντι 137 πτωτικών και 29 τίτλοι με απώλειες από 6 έως 18,87%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται