Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

ΛΑΓΗΕ: Στα 600 εκατ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες

Σοβαρά προβλήματα από την εκπρόθεσμη αποπληρωμή των οικονομικών υποχρεώσεων της εταιρείας προς τους προμηθευτές


Την ανάγκη να συμπεριληφθεί ο ΛΑΓΗΕ στις οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες, καθώς έχουν προκύψει πολύ σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της καθυστέρησης στην πληρωμή των προμηθευτών, επισημαίνει σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ).

Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρείας, που ανήκει μετοχικά κατά 100% στο ελληνικό δημόσιο, προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις κυμαίνονται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ, το τελευταίο πεντάμηνο.

Από την πλευρά τους, οι ηλεκτροπαραγωγοί ΑΠΕ, προσθέτει ο σύνδεσμος, είναι δυστυχώς υποχρεωμένοι να καταβάλλουν στην εφορία ΦΠΑ, φόρους εισοδήματος, τέλη αλλά και εισφορές στα λογής ασφαλιστικά ταμεία για χρήματα που τους οφείλονται και δεν έχουν εισπράξει και που αν δεν το κάνουν, πέραν των κυρώσεων δεν θα έχουν καν δικαίωμα συμμετοχής στις οποτεδήποτε πληρωμές του ΛΑΓΗΕ ΑΕ, αφού υποχρεούνται, ως εταιρεία ανήκουσα 100% στο Ελληνικό Δημόσιο, να διατηρούν εν ισχύ φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα δημιουργούμενης έτσι μίας εξόχως ασφυκτικής και αδίκως τιμωρητικής κατάστασης γι’ αυτούς.

Επίσης, ο Σύνδεσμος ζητά «την εξέταση και ένταξη στο ίδιο φορολογικό ν/σ περί συμψηφισμών οφειλών Δημοσίου και Ιδιωτών και της εταιρείας ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.) όπως αυτή ιδρύθηκε και λειτουργεί βάσει του Κεφαλαίου Ε΄ του ν. 4001, ΦΕΚ 179/22-8-11, και ανήκει 100% στην ΔΕΗ Α.Ε. και η οποία αποπληρώνει τους ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ των Μη διασυνδεδεμένων Νήσων και που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι πληρωμές της προς τους ιδιώτες παραγωγούς αυτούς παρουσιάζουν υπερημερίες 2 περίπου μηνών» καταλήγει η επιστολή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...