Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Σε 10.000 υπολογίζονται οι χαμένες θέσεις στην κλωστοϋφαντουργία στο 18μηνο

Σε 10.000 υπολογίζονται οι θέσεις εργασίας, που χάθηκαν στον κλάδο ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας, από το 2009 μέχρι και τον φετινό Μάιο, στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό των απασχολούμενων να διαμορφώνεται, σήμερα, στις 60.000 από 70.000 που ήταν στο τέλος του 2008, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ), Θεόφιλο Ασλανίδη.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου στην Ελλάδα ανέρχονται σε 4.000 και η αξία των εξαγωγών υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ, επισημαίνει ο Θ.Ασλανίδης, προσθέτοντας πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η μέση μείωση, το 2009, διαμορφώθηκε στο 13% στην ένδυση και στο 14% στην κλωστοϋφαντουργία.

Για το σύνολο του 2010 ο Θ.Ασλανίδης προβλέπει περαιτέρω μείωση της απασχόλησης και εκτιμά πως, η ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων του κλάδου αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωσή του.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΠΕΕ, Τηλέμαχος Κιτσικόπουλος, θεωρεί πως το 2010 προαλείφεται ευνοϊκότερο για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά πιο δυσοίωνο για τις εγχώριες «ιδίως αν ληφθούν πρόσθετα μέτρα από την κυβέρνηση» όπως τονίζει.

Το 2009 ήταν η χειρότερη χρονιά για τον κλάδο -ακόμη δυσκολότερη και απ' αυτήν του 2005, οπότε και απελευθερώθηκαν οι ποσοτικοί περιορισμοί- ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2010, συνεχίζει να καταγράφεται πτώση σε όλους τους δείκτες, αλλά με βραδύτερο ρυθμό, σημειώνει ο Τ.Κιτσικόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία του 2009, η παραγωγή στην ένδυση μειώθηκε στη χώρα κατά 20%, ο κύκλος εργασιών κατά 17% και οι νέες παραγγελίες παρουσίασαν συρρίκνωση 17%, με τις εξαγωγές να σημειώνουν κάμψη 19% και τις εισαγωγές 10%.

Μάλιστα, κατά τον πρόεδρο του ΣΕΠΕΕ, φαίνεται πως η οικονομική κρίση, το 2009, έπληξε περισσότερο τις εξαγωγικές επιχειρήσεις από ό,τι τις εγχώριες, με τον τζίρο και τις νέες παραγγελίες των πρώτων να υποχωρούν κατά 5% περισσότερο σε σχέση με των δεύτερων. Η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι, οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν επηρεαστεί νωρίτερα από την κρίση σε σύγκριση με τη χώρα μας, η οποία άρχισε να απορροφά τους «κραδασμούς», μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2009. 

Στην ΕΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΠΕΕ, στον κλάδο της ένδυσης σημειώθηκε μείωση παραγωγής 12%, τζίρου 14%, νέων παραγγελιών 16% και απασχόλησης 13%. Στη δε κλωστοϋφαντουργία, η μείωση παραγωγής έφτασε το 17%, των νέων παραγγελιών το 16% και της απασχόλησης το 14%. Συνολικά, χάθηκαν πάνω από 300.000 θέσεις εργασίας, το περασμένο έτος, στην ΕΕ, οι εξαγωγές, στο σύνολο της ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας, υποχώρησαν κατά 17% και οι εισαγωγές κατά 6,6%.

Στο μεταξύ, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη έτσι και στην Ελλάδα, ο κλάδος που δέχτηκε μεγαλύτερο πλήγμα είναι αυτός της κλωστοϋφαντουργίας, με τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις του κλάδου στη χώρα μας να είναι η πτώση των πωλήσεων, η ρευστότητα και οι επισφάλειες.

Σημαντικά επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση και η κατανάλωση στην ένδυση, γεγονός που, κατά τον Τ.Κιτσικόπουλο, οδήγησε, αλυσιδωτά, σε μείωση παραγγελιών και πωλήσεων, σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υποχρεώσεων των πελατών και σε "εκτίναξη" των ακάλυπτων επιταγών.

Το τελικό πλήγμα δόθηκε -κατά τον ίδιο- από τη δραματική μείωση του δανεισμού από το τραπεζικό σύστημα, που σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους του δανεισμού οδήγησε σε «ασφυξία ρευστότητας τις επιχειρήσεις, αναγκάζοντας πολλές απ' αυτές, τελικά, σε κλείσιμο».    

Αισιοδοξία για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις    

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον των εξαγωγικών επιχειρήσεων ένδυσης δείχνουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα, που έχουν διαμορφωθεί σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, η εξέλιξή τους θα εξαρτηθεί τόσο από την πορεία της κατανάλωσης ενδυμάτων στην Ευρώπη, μετά τα μέτρα περιορισμού, που ανακοινώνουν, συνεχώς, οι περισσότερες χώρες, όσο και από την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΕΠΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας, που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για τον κλάδο, είναι η τιμή του βαμβακιού, που τους τελευταίους μήνες έχει εκτιναχθεί.

Έντονη είναι η ανησυχία των μελών του Συνδέσμου για τις επιχειρήσεις της εγχώριας αγοράς, οι οποίες κατά τον κ. Κιτσικόπουλο, αναμένεται να αντιμετωπίσουν πολύ εντονότερα προβλήματα, αφού τα μέτρα που ελήφθησαν, λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, έχουν ήδη σοβαρές συνέπειες στην κατανάλωση, η οποία δεν φαίνεται να ομαλοποιείται βραχυπρόθεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κιτσικόπουλος ζητεί την άμεση λήψη μέτρων, στις εξής κατευθύνσεις: διαμόρφωση ολοκληρωμένου τριετούς προγράμματος υποστήριξης των εξαγωγών του κλάδου και ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με την άμεση επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές και τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και την επίσπευση όλων των διαδικασιών των δύο νέων προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ και κυρίως εκείνου που αφορά την αγορά πρώτων υλών και εμπορευμάτων.

Παράλληλα, ζητεί την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ευελιξίας των επιχειρήσεων, με την άμεση υλοποίηση του προγράμματος «Ένδυση και Υπόδηση», καθώς και την επίσπευση των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και τη λήψη μέτρων τόνωσης της αγοράς, αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...