Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Παπανδρέου: «Αδικαιολόγητη η υποβάθμιση από τη Moody's»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο. 

Έμεινε στο γεγονός ότι η υποβάθμιση σχολιάστηκε αρνητικά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ έκανε εκ νέου αναφορά στη συζήτηση που έχει ανοίξει για «το όλο θέμα των οίκων αξιολόγησης και με τον τρόπο που αυτοί είναι σε θέση να χειραγωγούν τις εξελίξεις». 

Αναφερόμενος μάλιστα στο μνημόνιο συνεργασίας της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ), ο κ. Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως «είμαστε μέσα στους στόχους μας». Αυτό το γεγονός, πρόσθεσε, αναγνωρίζεται και από την Ε.Ε. και από το ΔΝΤ και από τη διεθνή κοινότητα και από τις αγορές, αλλά και από ένα μεγάλο μέρος του τραπεζικού συστήματος. 

Απευθυνόμενος στους υπουργούς σημείωσε ακόμη πως «είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας να μείνουμε προσηλωμένοι στην τήρηση των δεσμεύσεών μας, ώστε να έχουμε ομαλή πορεία και του προγράμματος και της εξέλιξής του».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα στοιχεία, σημειώνοντας πως «τα μέχρι στιγμής στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι, το πρόγραμμα εκτελείται κανονικά, το έλλειμμα έχει μειωθεί 40% και είναι τεράστια η μείωση σε σχέση με το 2009». 

Επισήμανε πάντως πως «είμαστε ακόμα στην αρχή» και απέρριψε για άλλη μία φορά «τη φημολογία που εύκολα καλλιεργείται και εντός της χώρας μας, ότι οι πολίτες θα χάσουν τα λεφτά τους, ότι θα χάσουμε το ευρώ,  ότι θα πάμε πίσω στη δραχμή, ότι θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως στο μνημόνιο, εκτός από τα αμεσα δημοσιονομικά μέτρα, περιλαμβάνονται και «μέτρα αλλαγών που εμείς προτείναμε και θέλουμε, είναι ακριβώς μέτρα που φέρνουν την αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα και τα οποία ενσωματώσαμε στη διαπραγμάτευση». 

Συνεχίζοντας διευκρίνισε πως «τώρα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα αντιμετωπίσουν τα αίτια αυτής της αιμορραγίας, όπως η διαφθορά, η σπατάλη, η κακοδιαχείριση, η γραφειοκρατία και η έλλειψη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας». 

Υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα αυτών των αλλαγών, τόνισε και πάλι τη σημασία της «ευρύτερης ομοψυχίας και συναίνεσης σε αυτόν τον στόχο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...