Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Υποβάθμιση “με το έτσι θέλω” από τον οίκο Moody's

Σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο οίκος Moody's. H βαθμολογία από το Α3 διαμορφώθηκε στο Βa-1 δηλαδή τέσσερις βαθμίδες χαμηλότερα. Σταθερές χαρακτηρίζονται οι προοπτικές ενώ δεν αναμένεται νέα αξιολόγηση μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες. Για απόφαση που δεν αντανακλά την πορεία της ελληνικής οικονομίας κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών. Δεν θα υπάρξει άλλη υποβάθμιση δηλώνει ο οίκος Fitch.
Στην έκθεσή τους, οι αναλυτές της Moody's παραδέχονται ότι το πακέτο μέτρων που εφαρμόζεται ύστερα από τη συμφωνία με την τρόικα, βραχυπρόθεσμα εκμηδενίζει τις πιθανότητες χρεοκοπίας ενώ δημιουργεί κατάλληλο περιβάλλον για μεταρρυθμίσεις που μπορούν να οδηγήσουν στη σταθεροποίηση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Sarah Carlson, αντιπρόεδρος της Moody's “το ρίσκο που εμπεριέχει η προσπάθεια υλοποίησης των μέτρων, οδήγησαν στην απόφαση της υποβάθμισης στα επίπεδα του Βα-1”.
Η υποβάθμιση έρχεται την ώρα που εκπρόσωπος του Επιτρόπου, Όλι Ρεν, σημείωνε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι η προσπάθεια της Ελλάδας και η υλοποίηση του μνημονίου για τη στήριξη της οικονομίας της χώρας εξελίσσονται θετικά.

Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών

Η υποβάθμιση δεν αντανακλά την πρόοδο των τελευταίων μηνών, απαντά το υπουργείο Οικονομικών
“Η σημερινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s κατά κανένα τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες, ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας” υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών με γραπτή δήλωση που διένειμε αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποβάθμισης.
Στην ίδια δήλωση , γίνεται και πάλι αναφορά στις δημοσιονομικές επιδόσεις του τελευταίου πενταμήνου: “το έλλειμμα έχει μειωθεί 40% σε σχέση με το 2009. Αυτή η βελτίωση έχει αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επιπλέον, η ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο είναι μικρότερη από αυτή που προβλέπεται για ολόκληρο το έτος από το Μνημόνιο. Οι εισπράξεις από τον Φ.Π.Α. που δημιουργήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 6%, ενώ πέρυσι είχαν μειωθεί κατά 11%. Όλες οι διαφορετικές δράσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας υλοποιούνται κανονικά και πολλές είναι ήδη μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Η πορεία του χρέους αναμένεται να αποκλιμακωθεί από το 2013 και ίσως νωρίτερα, εφόσον φαίνεται να διαμορφώνονται ευνοϊκές συνθήκες”.
Το υπουργείο Οικονομικών καταλήγει στην ανακοίνωσή του αναφέρονται ότι η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει και ανησυχίες για το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον.

Fitch: Δεν σχεδιάζουμε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας

Ο οίκος Fitch θα περιμένει τους τελευταίους μήνες του έτους για να εξετάσει την επιτυχία της κυβέρνησης όσον αφορά στην υλοποίηση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί, ανέφερε στέλεχος του οίκου που κλήθηκε να σχολιάσει την υποβάθμιση από την Moody's.
Ερωτηθείς, εάν ο οίκος Fitch σχεδιάζει να υποβαθμίσει την Ελλάδα, ο αναλυτής της εταιρίας, Κρις Πράις απάντησε: "όχι στο άμεσο μέλλον".
Ο οίκος Fitch έχει κατατάξει την Ελλάδα στο επίπεδο ΒΒΒ-μείον, στο χαμηλότερο επίπεδο από πλευράς επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπου θεωρητικά μία χώρα έχει άνω του 50% πιθανότητες για υποβάθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...