Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Αυστηρότερες οι τράπεζες στη δανειοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών το 2009


Πιο «σφιχτή» φαίνεται ότι έκανε την πολιτική δανειοδότησης των ελληνικών τραπεζών το 2009 η κρίση, σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ενώ χαμηλότερη ήταν και η ζήτηση δανείων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξαιτίας των ανησυχιών για το οικονομικό τους μέλλον. Χαμηλός για τα ευρωπαϊκά δεδομένα παρέμεινε πέρυσι ο λόγος των συνολικών πιστώσεων προς το ελληνικό ΑΕΠ.

Σε μελέτη της με θέμα «Το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα το 2009» που παρουσιάστηκε την Πέμπτη, η ΕΕΤ διαπιστώνει δυσμενείς επιδράσεις της διεθνούς ύφεσης στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα και συνεπώς και της χρηματοοικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών πέρυσι. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών από τις τράπεζες-μέλη της, προκύπτει ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα αυστηρές κατά τη χορήγηση καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων με στόχο τη σταδιακή βελτίωση του χαρτοφυλακίου των δανείων τους προς τα νοικοκυριά.

Ειδικότερα, το 2009 σε σχέση με το 2008, για όλες τις κατηγορίες δανεισμού προς νοικοκυριά, χαμηλότερα διαμορφώθηκαν τα ποσοστά εγκρίσεων, σε επίπεδο μεμονωμένων τραπεζών, ως ποσοστό του συνόλου των αιτήσεων χορήγησης δανείων στο σύνολό τους. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφάλιση, στα οποία παρουσιάστηκε οριακή αύξηση του ανώτατου ποσοστού εγκρίσεων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα, το χαμηλότερο ποσοστό εγκρίσεων, για την συγκεκριμένη κατηγορία δανεισμού, περιορίστηκε σημαντικά κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες.

Η εκδήλωση της πρόσφατης διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και κυρίως η έκταση και η έντασή της ανέδειξε, υποστηρίζει η μελέτη, την ύπαρξη κενών στο υφιστάμενο διεθνές και ευρωπαϊκό θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο. Στα κενά συγκαταλέγονται και οι υφιστάμενοι κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, οι οποίοι εντείνουν την «προκυκλικότητα» (υψηλότερη δανειοδότηση κατά την άνοδο του οικονομικού κύκλου και μεγαλύτερο δισταγμό κατά την ύφεση).

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα τελευταία δημοσιευμένα συγκρίσιμα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο λόγος συνολικών πιστώσεων προς το ΑΕΠ εξακολούθησε να είναι για την Ελλάδα και το 2009 από τους χαμηλότερους μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 και της Ευρωζώνης. Αντίθετη τάση παρατηρείται στον λόγο των λοιπών δανείων προς νοικοκυριά έναντι του ΑΕΠ.

Β.Ράπανος: «Ξεπεράσαμε τις δύσκολες ημέρες»

Αντοχή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην κρίση διαπίστωσε ο πρόεδρος της ΕΕΤ Β.Ράπανος κατά την παρουσίαση της έρευνας, την οποία απέδωσε αφενός στην περιορισμένη έκθεση σε κινδύνους και αφετέρου στην ισχυρή κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών και την προληπτική εποπτεία των κεντρικών τραπεζών (ΤτΕ και ΕΚΤ).

Οι τράπεζες «μπόρεσαν να ξεπεράσουν τις δύσκολες ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕΤ, λέγοντας επίσης ότι προχώρησαν έγκαιρα στην αύξηση των προβλέψεών τους έναντι επισφαλών απαιτήσεων και ακολούθησαν πολιτική συνετούς διαχείρισης των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται στην τρέχουσα συγκυρία.

Σχετικά με τις μελλοντικές προκλήσεις του κλάδου, ο Β.Ράπανος επισήμανε τρεις πτυχές: Ο κλάδος πρέπει να συνεχίσει να παραμένει σταθερός, με ικανοποιητικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και επαρκή ρευστότητα καθώς και να βοηθά τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2009 και η οποία θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και να διοχετεύσει την ιδιωτική αποταμίευση στις πιο αποδοτικές χρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...