Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Την άνοιξη του 2014 οι προσφορές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ αποκάλυψε ότι οι Ρώσοι πιέζουν να πουληθούν πακέτο λιμάνια με την ROSCO και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ - Θα διευθετηθεί η εμπλοκή των κρατικών ενισχύσεων προς ΤΡΑΙΝΟΣΕ, διαβεβαίωσε ο Ι.ΕμίρηςΤΑΙΠΕΔ: 


Στο θέμα των κρατικών ενισχύσεων προς τον ΟΣΕ που ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση με αποτέλεσμα να δημιουργείται προβληματισμός στις υποψήφιες αγοράστριες εταιρίες αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ιωάννης Εμίρης στην Βουλή υποστηρίζοντας ότι εάν τηρηθούν οι όροι του διαγωνισμού αποκρατικοποίησης τότε «το θέμα των κρατικών ενισχύσεων θα διευθετηθεί».


GFR 40-1018 in Ploieşti
 (Photo credit: GeorgR (de))
Ειδικότερα, ο κ. Εμίρης μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων είπε «αυτό το οποίο πρέπει να καταγραφεί είναι ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει αυτή τη στιγμή ανοιχτά θέματα κρατικών ενισχύσεων του ποσού που είπαμε (1,2 δις ευρω). Αυτά, τα θέματα των κρατικών ενισχύσεων πρέπει να τακτοποιηθούν. Εάν δεν τακτοποιηθούν τα θέματα των κρατικών ενισχύσεων, υπάρχει κίνδυνος να ζητηθεί η ανάκτηση. Η ανάκτηση μπορεί να σημάνει την πτώχευση της εταιρίας» και πρόσθεσε πως «Έχει δοθεί αυτή τη στιγμή από την επιτροπή (της Ε.Ε) ένα comfort letter. Δεν ξέρω την ελληνική ονομασία, δεν είναι δέσμευση, αλλά είναι η ένδειξη της δέσμευσης που θα δοθεί μετά. Αυτό, το οποίο έχει λεχθεί από την επιτροπή, του κ. Ρεν και νομίζω και ο κ. Αλμούνια - είναι ότι σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση έτσι όπως έχει προδιαγραφεί και λάβουν χώρα όλα αυτά τα μέτρα, τα οποία κοινοποιήθηκαν από το Υπουργείο, από την ελληνική δημοκρατία προς την ευρωπαϊκή επιτροπή, θα πάψουν, θα τακτοποιηθεί το θέμα των κρατικών ενισχύσεων. Σας διαβάζω το γράμμα: «Θα γίνει θετική εισήγηση να τακτοποιηθεί». Αυτό λέει η επιστολή».

Συνεχίζοντας, ο κ. Εμίρης ειπε: «Βεβαίως, οι διαγωνισμοί φτιάχτηκαν με τέτοιο τρόπο. Υπάρχει, όπως σας είπα, μια εκτενής επικοινωνία και διαπραγμάτευση με την ευρωπαϊκή επιτροπή, η οποία είχε να κάνει με την περίμετρο της αποκρατικοποίησης, τι θα μπει μέσα σε αυτή την αποκρατικοποίηση και τι θα μείνει απέξω. Φτιάχτηκε έτσι η δομή αυτής της αποκρατικοποίησης με τις συμβάσεις και πώς θα δουλέψει, ώστε να μπορέσει να τακτοποιηθεί το θέμα της κρατικής ενίσχυσης. Συνεπώς, στο βαθμό που θα ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση, τακτοποιείται η κρατική ενίσχυση. Αυτό λέει αυτή εδώ η επιστολή».


Αναφορικά με την πορεία τυ διαγωνισμού ο επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου είπε: «Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιλέξαμε τρεις εταιρείες με βασικό κριτήριο, μοναδικό κριτήριο την χρηματοοικονομική τους ικανότητα. Θα πρέπει να έχουν έναν μέσο όρο ιδίων κεφαλαίων πάνω από 100 εκατ. ίδια την τελευταία τριετία. Ο λόγος που δεν βάλαμε άλλα κριτήρια στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι μια εταιρία που από μόνη της προσφέρει ένα σιδηροδρομικό έργο, έχει μια ικανοποιητική διαχείριση όποτε αυτό που απαιτούμε από έναν ιδιώτη είναι να έρθει να αναβαθμίσει αυτή τη διαχείριση και να κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις που άλλωστε το κράτος σήμερα δεν μπορεί να κάνει. Στην περίπτωση της ΕΕΣΣΤΥ, Εταιρίας Συντήρησης Τροχαίου Υλικού κρίναμε ότι πέραν των χρηματοοικονομικών κριτηρίων χρειάζονται και κάποια λειτουργικά, τεχνικά κριτήρια. Ζητήσαμε, δηλαδή, από τους ενδιαφερόμενους να μπορέσουν να μας αποδείξουν ότι μπορούν να συντηρήσουν, να διενεργήσουν βαριά και ελαφριά συντήρηση σε τροχαίο υλικό και σε εξοπλισμό και όχι σε τμήματα αυτών, αλλά σε ολόκληρο τον εξοπλισμό για μια σειρά από χρόνια» και σημείωσε ότι «Τρία σχήματα εξεδήλωσαν ενδιαφέρον σε κάθε μια από τις δύο εταιρείες και τα τρία σχήματα προεπιλέχτηκαν. Το πρώτο είναι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ η κοινοπραξία μεταξύ της ρωσικής εταιρίας Russian Railways η οποία είναι η κρατική εταιρία της Ρωσίας, είναι μια τεράστια εταιρεία απασχολεί πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και δραστηριοποιείται σε όλη την επικράτεια και της ελληνικής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η δεύτερη είναι η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Γαλλίας, η θυγατρική της SNCF και η τρίτη είναι μια ιδιωτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Ρουμανία που λέγεται Grup Feroviar. Στην περίπτωση της Εταιρείας Συντήρησης εγκρίθηκαν τρία σχήματα, το πρώτο είναι το ίδιο με το σχήμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κοινοπραξία μεταξύ της ρωσικής εταιρίας και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το δεύτερο η SIEMENS και το τρίτο είναι η Alstom με μια ελληνική εταιρεία την DAMCO όπου ανήκει στο όμιλο Καπελούζου. Όπως βλέπετε, είναι μεν μικρός ο αριθμός αλλά είναι στη φύση τέτοιων διαγωνισμών και τέτοιων εταιριών να προσελκύουν μικρό αριθμό μεν αλλά μεγάλων και ισχυρών εταιρειών στο χώρο». Υποστηριξε μάλιστα ότι την άνοιξη του 2014 θα ληφθούν οι προσφορές των εταιριών.

Πέραν αυτών επισήμανε πως «Όσον αφορά τους ρώσους, που πράγματι έχουν ζητήσει να συνδεθεί ο διαγωνισμός των λιμανιών με την ROSCO και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το μόνο το οποίο μπορεί να γίνει είναι να υπάρξει ένας χρονικός συγχρονισμός όσο αυτό είναι εφικτό. Για μεν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την ROSCO συγχρονισμός θα υπάρχει και στη δυνατότητα οποιοσδήποτε να αποκτήσει τις δύο εταιρείες ή να αποκτήσει τη μια. Για τα λιμάνια δεν είναι δυνατό να υπάρξει συγχρονισμός, δεν είναι εφικτός και δεν είναι επιθυμητός και δεν συνάδει με τις αρχές της ευρωπαϊκής επιτροπής. Άλλωστε, θα ήταν φωτογραφικό κάτι τέτοιο και δεν θέλουμε να το κάνουμε».

Τέλος σημείωσε ότι «εμείς προσδοκούμε να φέρουμε με αυτή την αποκρατικοποίηση, είναι να βάλουμε κάποιον ο οποίος μεταξύ άλλων γνωρίζει τον κλάδο, αλλά έχει και την απαραίτητη δέσμευση στη χώρα, έχει και τις «τσέπες» έτσι ώστε να μπορέσει να αναβαθμίσει το έργο και οπωσδήποτε να μπορέσει να αναδείξει τη στρατηγική θέση που έχει η χώρα μας. Καλώς ή κακώς το ελληνικό δημόσιο, το έχει αποδείξει χρόνια τώρα - τουλάχιστον, τα τελευταία χρόνια που παρακολουθώ εγώ - ότι την ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν μπόρεσε να την αναπτύξει έτσι όπως θα θέλαμε, για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και να αξιοποιήσουμε το στρατηγικό μας πλεονέκτημα».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...