Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Γιώργος Ζαχαρής: Ο άνθρωπος που επένδυσε 250.000 και κέρδισε 100 εκ. ευρω

Το tweet της δημόσιας εγγραφής του Twitter στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης  χάρισε περισσότερα από 100 εκ. δολάρια στο χαρτοφυλάκιο του επενδυτικού fund στο οποίο σύμβουλος και συνέταιρος είναι ο Γιώργος Ζάχαρης. Ουσιαστικά έπιασε τόπο η επένδυση των 250.000 δολαρίων, με την οποία είχε αποκτήσει το 1% ενός άγνωστου ακόμα τότε startup.


Πως αλλιώς θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, όταν οι πρώιμες επενδύσεις σε τεχνολογικά startups είναι η ειδικότητα του 48χρονου, που έχει εδραιώσει τη φήμη του στην Silicon Valley της Καλιφόρνια.  Δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός,  ότι   έκανε την τοποθέτησή του στο Twitter  μόλις στον πρώτο γύρο αναζήτησης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ο γιος του  Έλληνα μετανάστη ηλεκτρολόγου Δημήτρη Ζαχαρόπουλου που το 1950 άφησε πίσω του το Μικρό Χωριό Ευρυτανίας, στο Καρπενήσι, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή- γεννήθηκε το 1965 στην Αστόρια. Στα 12 του, ταυτόχρονα  με το σχολείο θα πιάσει δουλειά  σε ένα μαγαζί με ηλεκτρονικά. Την ίδια χρονιά, το 1977, θα πάρει δώρο από τον πατέρα του τον πρώτο του ηλεκτρονικό υπολογιστή, έναν Apple II.  Όπως αναφέρει μάλιστα, «Αυτά τα δυο, η ενασχόλησή μου στο κατάστημα ηλεκτρονικών και ο πρώτος μου υπολογιστής, ήταν μεγάλες ευκαιρίες».. «Αυτά έστρεψαν το ενδιαφέρον μου στην τεχνολογία. Έτσι, έβαλα στόχο να σπουδάσω στο ΜΙΤ».

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 φοίτησε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, ενώ το 1987 πήρε το δίπλωμά του στην επιστήμη των υπολογιστών και στην διοίκηση επιχειρήσεων, ενώ ξεκίνησε από διάφορες θέσεις σε μεγάλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων  η Apple, η Texas Instruments και η Silicon Graphics.

Το 2004 και έχοντας ήδη από το 1995 αρχίσει να επενδύει σε τεχνολογικά startups, πολλά από τα οποία εξαγοράστηκαν  από εταιρείες όπως η Google και η Microsoft, ξεκίνησε να εργάζεται για την Charles River Ventures, μια εταιρεία επένδυσης κεφαλαίων σε πρώιμα στάδια στον χώρο της τεχνολογίας και των new media.

Το 2006  επενδύει σε ένα ακόμα άγνωστο startup, το Twitter. «Το έκανα επειδή πιστεύω στη βασική μορφή της ελληνικής δημοκρατίας. Όλες οι φωνές πρέπει να ακούγονται και να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Τότε σκέφτηκα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι το Twitter θα μπορούσε να γίνει η γειτονιά του κόσμου. Και αυτό συμβαίνει πραγματικά», αναφέρει.

Μάλιστα, ήταν από τους πρώτους που επένδυσαν στο Yammer (κοινωνικό δίκτυο σε επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο η Microsoft εξαγόρασε πέρσι για 1,2 δισ. δολάρια, επιστρέφοντας στο ταμείο της Charles River Ventures 200 εκ.), είναι συνιδρυτής στην εισηγμένη πλέον Shutterfly (υπηρεσία δημοσίευσης και διαχείρισης φωτογραφιών, με ετήσια έσοδα 400 εκ. δολάρια και χρηματιστηριακή αποτίμηση 1,5 δισ. – επένδυση που επέστρεψε 150 εκ. στην CRV), όπως και σε άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ίντερνετ. «Αναλογικά, τo Twitter θα είναι πιθανώς η επένδυσή μου με την μεγαλύτερη απόδοση από όλες», αναφέρει.

Ως επενδυτής έχει τοποθετήσει 160 εκ. δολάρια σε μόλις 23 startups, επιτυγχάνοντας την επιστροφή κεφαλαίων ύψους 1 δισ. δολαρίων – χωρίς σε αυτά να υπολογίζεται ακόμα η απόδοση του Twitter.  «Κάνω τις επενδύσεις μου βασιζόμενος στη διαίσθηση και το ένστικτό μου».. «Δεν σκέφτομαι τα χρήματα που έχασα από κάποια επένδυση, αλλά τις φορές που αστόχησα μπροστά σε μια καλή ευκαιρία. Για παράδειγμα, η μη συμμετοχή μου στο Google το 1998, όταν η αποτίμησή τους ήταν στα 50 εκ. δολάρια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Φέτος το καλοκαίρι πέρασε οικογενειακά τις διακοπές του σε ελληνικά νησιά, ενώ δηλώνει «Θα ήθελα πολύ να επενδύσω σε μια αξιόλογη εταιρεία που θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο και θα είχε Έλληνες ιδρυτές. Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο όνειρο για μένα».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...