Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

BNP Paribas: Η Τρόικα πρεπει να βρει ευπροσαρμοστες πολιτικά λύσεις για το χρέος

Στην αναλυτική έκθεση για την παγκόσμια οικονομία το 2014, που παρουσιάζει η BNP Paribas, προβλέπει ότι η Ευρώπη θα ανακάμψει με ρυθμό της τάξης του 1% και ότι σταδιακά η ισοτιμία του ευρώ θα κινηθεί χαμηλότερα του 1,30 μεταξύ 1,23 και 1,25.


Ειδικά για την Ελλάδα, σημειώνει ότι η ανάκαμψη θα είναι της τάξης του 0,6%, δημιουργώντας προϋποθέσεις για ενίσχυση της τάσης το 2015. Η εγχώρια ζήτηση θα παραμείνει πρόβλημα για την οικονομία εξαιτίας της συνεχούς μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας.


Από την άλλη πλευρά, καθώς οι διαρθρωτικές αλλαγές ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, αποδίδοντας καρπούς, το εμπόριο θα έχει θετική συμβολή. Η κάλυψη της αβεβαιότητας για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς βοηθάει στην ανάκαμψη του τουρισμού.

Η BNP αναμένει να σταθεροποιηθεί η πρόσφατη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και να βοηθήσει στο επενδυτικό κλίμα. Από την άλλη πλευρά, ότι η εξαγωγική βάση είναι μόνο στο 24% του ΑΕΠ αυτό δεν θα είναι αρκετό για να βοηθήσει ουσιαστικά την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ακόμη και μία αύξηση των εξαγωγών, καθώς οι εισαγωγές θα συνεχίσουν να περιορίζονται, θα επιφέρει έναν περαιτέρω περιορισμό του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Περιμένουμε να βρεθεί λύση πάνω στο χρηματοδοτικό κενό του 2014 μετά από πολλές διαπραγματεύσεις, επισημαίνει η BNP Paribas, προσθέτοντας ότι μακροπρόθεσμα, πάντως, η τρόικα χρειάζεται να βρει τρόπο για να θέσει το ελληνικό χρέος σε ένα πιο βιώσιμο μονοπάτι.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...