Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Το πρόγραμμα «Ελεύθερης Πρόσβασης στην Υγεία» δείχνει ο Υπ.Εργασίας για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ


Που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω οφειλών


Επιμένει με νέα παρέμβαση ο Λευτέρης Αυγενάκης



Στο ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του ΟΑΕΕ προς τους ασφαλισμένους του, την οποία ενώ χρεώνει, αρνείται να... την παράσχει λόγω οφειλών, αναφέρεται ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης μετά από παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.


Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Υπουργού: «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι εισφορές για ασθένεια δεν είναι ανταποδοτικές και δεν διαχωρίζονται από τους άλλους κλάδους. Οι ασφαλισμένοι και τα μέλη της οικογενείας τους κάνουν χρήση των παροχών υγείας, όταν και εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο και δεν συναρτώνται με το ύψος των εισφορών.»

«Επίσης», όπως προσθέτει, «επειδή έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πολλοί ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ να έχουν οφειλές με αποτέλεσμα να έχουν απωλέσει το δικαίωμα παροχών υγείας, εφαρμόζεται από το Υπουργείο Υγείας, το πρόγραμμα για την ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των ανασφάλιστων πολιτών και αυτών που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα.»

Όπως αναφέρεται στην παρέμβαση του κ. Λ. Αυγενάκη: «περίπου 350.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους και ταυτόχρονα αδυνατούν να τις ρυθμίσουν. Συνέπεια αυτού, είναι ο ΟΑΕΕ, ενώ χρεώνει τις εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μην την παρέχει. Ο ΟΑΕΕ, συνεχίζει και χρεώνει τους ασφαλισμένους του με 92,5€ κάθε μήνα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ, αρνείται να την παράσχει λόγω οφειλών. Δηλαδή χρεώνει 1100€ κάθε έτος για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που όμως δεν παρέχει, επειδή ο ασφαλισμένος οφείλει και δεν έχει ρυθμίσει.»

Επισημαίνει μάλιστα ότι: «για τις εισφορές (τις οποίες δεν διαχωρίζει από τις εισφορές για σύνταξη) αυτές μάλιστα ο ΟΑΕΕ λαμβάνει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και επίσης ασκεί ποινική δίωξη (όταν το συνολικό ποσό της οφειλής ξεπεράσει τις 20.000€). Κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα για τον ΟΑΕΕ να μην είναι απαιτητές οι εισφορές αυτές. Πώς γίνεται όμως να αρνείται να παράσχει τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες όταν τις χρεώνει και τις απαιτεί με κάθε μέσο;»

Τέλος, ο κ. Λ. Αυγενάκης ζητά τον μη υπολογισμό κατά τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών του ποσού που αναλογεί στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά το διάστημα που οι ασφαλισμένοι δεν ήταν ενήμεροι, και άρα δεν απολάμβαναν παροχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...