Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

ΤΑΙΠΕΔ: Η εμμονή της τρόικας μπλοκάρει νέο διαγωνισμό για ΔΕΠΑ

Μπλοκάρει τυχόν νέος διαγωνισμός για ΔΕΠΑ εφόσον η τρόικα επιμείνει στη στάση της να ανοίξει τώρα θέμα αλλαγών στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, δηλαδή να καταργηθεί η παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος σε ένα και μόνο προμηθευτή.


Τον κίνδυνο αυτό έχει διαμηνύσει σύμφωνα με τις πληροφορίες η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι και στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή τις εντεινόμενες πιέσεις της τρόικας να αλλάξει το σημερινό καθεστώς.


Τον τελευταίο μήνα, η τρόικα με επιχείρημα ότι έτσι θα ανοίξει ο ανταγωνισμός και θα πέσουν κατά 5%-10% οι τιμές του φυσικού αερίου στη λιανική, πιέζει το ΥΠΕΚΑ να αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας των τριών Επιχειρήσεων Παροχής Αερίου - ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης, και Θεσσαλίας (51% ΔΕΠΑ, 49% Eni-Shell), και να πάψουν να έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα προμήθειας αερίου σε νοικοκυριά, και επιχειρήσεις για διάστημα 30 ετών (περίπου ως το 2030).

Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ απαντούν ωστόσο ότι η μείωση των τιμών στη λιανική αφορά φυσικού αερίου ένα στόχο που για την ώρα είναι αρκετά μακρινός, αφού άνοιγμα της αγοράς και τυχόν είσοδο σε αυτήν νέων παικτών, απαιτεί μακροχρόνιες επενδύσεις. Σε πρώτη φάση λοιπόν, οι τιμές θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.

Στον αντίποδα, το ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνει ότι η ζημιά που θα προκληθεί στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τόσο στη ΔΕΠΑ, όσο κυρίως ως προς την αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου να σέβεται τις συμβάσεις του με ξένες εταιρείες, θα είναι μεγαλύτερη από τα όποια άμεσα οφέλη.

Παρέμβαση και από τον iταλό Πρωθυπουργό

Το θέμα θίγει άμεσα την Ιταλική Eni και τη βρετανό-ολλανδική Shell που ελέγχουν το 49% στις τρεις ΕΠΑ (το άλλο 51% ανήκει στη ΔΕΠΑ), με τις πληροφορίες να φέρουν τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ιταλικής εταιρείας Πάολο Σκαρόνι, να έθεσε το ζήτημα στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κατά τη συνάντηση που είχαν προ δεκαημέρου, εξηγώντας του ότι σε μια τέτοια περίπτωση το Δημόσιο αθετεί τις υποχρεώσεις του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Ιταλό μάνατζερ ότι το Δημόσιο θα σεβαστεί τις συμβάσεις που έχει με ξένες εταιρείες.

Παρέμβαση ωστόσο στον κ. Σαμαρά για λογαριασμό της Eni, φέρεται να έγινε πρόσφατα και από τον ίδιο τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα.

Διπλό πλήγμα

Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ εξηγούν ότι σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά κάνει πίσω στις πιέσεις της τρόικας, θα υπάρξουν δύο πλήγματα στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Πρώτον, θα τιναχτεί εντελώς στον αέρα ο νέος διαγωνισμός πώλησης της ΔΕΠΑ που προγραμματίζεται για το 2014, αφού οι διαπραγματεύσεις με τους ξένους μετόχους των τριών ΕΠΑ, μαζί με τις προσφυγές που σίγουρα θα ακολουθήσουν, θα διαρκέσουν τουλάχιστον ένα χρόνο ή και περισσότερο.

Δεύτερον, θα πληγεί σοβαρά η αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου αναφορικά με τις μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης, πόσο μάλλον όταν πρόκειται να υπογράψει μια σειρά από καινούργιες, όπως αυτήν για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

«Μια σκιά θα υπάρχει κάθε φορά που θα πηγαίνουμε να υπογράψουμε σύμβαση παραχώρησης, με τους επενδυτές να μας ρωτούν κατά πόσο δεν θα αλλάξει κάτι στην πορεία, αν θα παραμείνουν ίδιοι οι όροι», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του Ταμείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...