Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Η ΔΕΗ απειλεί να κατεβάσει το διακόπτη στο Αλουμίνιο

Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ/ ENET.GR

Να κόψει το ρεύμα στο Αλουμίνιο της Ελλάδος από τις 18 Νοεμβρίου αποφάσισε το δ.σ. της ΔΕΗ χθες μετά την απόφαση της διαιτησίας, η οποία καθόρισε σε ποια τιμή θα πουλά η ΔΕΗ στο Αλουμίνιο το ρεύμα μέχρι το τέλος του χρόνου. Τιμή «κάτω του κόστους», σύμφωνα με τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ η απόφαση αυτή προκαλεί αναδρομικά μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στην Επιχείρηση και το δ.σ. «αποφάσισε την άμεση καταγγελία της συμβατικής σχέσης με την εταιρεία Αλουμίνιον». Η ΔΕΗ αναφέρει πως «οφείλει να περιορίσει τη ζημιά της και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που παρέχει η νομοθεσία για την ακύρωση της απόφασης αυτής, που λειτουργεί σε βάρος του κοινωνικού συνόλου».

Στελέχη της Επιχείρησης έχουν κατά καιρούς εξηγήσει πως η διοίκηση της ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τα συμφέροντα του Δημοσίου και των μετόχων της, «για να μη βρεθεί υπόλογη».

Από το Αλουμίνιο της Ελλάδος, το οποίο έχει την υπέρ του διαιτητική απόφαση, δεν υπήρξε αντίδραση χθες. Υπενθυμίζεται ότι φέτος, όταν και πάλι για το ίδιο θέμα η ΔΕΗ είχε επιχειρήσει να κόψει το ρεύμα στο Αλουμίνιο, η εταιρεία κατέφυγε στη ΡΑΕ. Αυτή, με προσωρινή διαιτητική απόφαση, δεν επέτρεψε στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια και καθόρισε τιμή 42 ευρώ τη μεγαβατώρα, μέχρι τη συγκεκριμένη οριστική απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ:

* Η ΔΕΗ οφείλει να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία που θα αποτρέπει τη ζημία των μετόχων της, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Δημοσίου ως βασικού μετόχου της.

* Η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ επιλεκτικά προς το Αλουμίνιο, σε τιμή κάτω του κόστους, συνιστά στρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού.

* Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να πράξει οτιδήποτε απαιτείται προκειμένου να μη χορηγεί κρατική ενίσχυση που απαγορεύεται από το Εθνικό και Κοινοτικό Δίκαιο.

Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία καταδίκασε τη διαιτητική απόφαση, τη χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» και ζήτησε να ανακληθεί άμεσα, αποδίδοντας ευθύνες στη ΡΑΕ. Μάλιστα έκανε λόγο για «στημένη διαιτησία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...