Μολονότι ο πρωθυπουργός ζήτησε μετ' επιτάσεως από τα μέσα ενημέρωσης να μην «διασπείρουν τον πανικό με τη μετρολογία», γεγονός παραμένει ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού κινείται σε τεντωμένο σχοινί, ενώ το Μνημόνιο πράγματι προβλέπει υποστηρικτικά μέτρα για το φθινόπωρο, των οποίων η εφαρμογή ακόμη εκκρεμεί. Θέλοντας και μη, η κυβέρνηση μελετά, υπό το άγρυπνο βλέμμα των ελεγκτών της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα, τι μπορεί να κάνει ώστε να μη βγει εκτός στόχων.
Η υστέρηση στα έσοδα, η οποία έχει φτάσει τα 2,2 δισεκατομμύρια στο οκτάμηνο, μέχρι σήμερα καλυπτόταν από τις δραματικές και πέραν του προβλεπομένου περικοπές δαπανών. Ωστόσο, το «μαξιλαράκι» αυτό εξαντλείται με ταχείς ρυθμούς, καθώς, σε αντίθεση με την κεντρική κυβέρνηση, οι «μαύρες» τρύπες της γενικής κυβέρνησης (ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, κλπ.), είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καταπτώσεις εγγυήσεων του δημοσίου θα ξεπεράσουν πιθανώς φέτος το ένα δισεκατομμύριο, έναντι 350 εκατομμυρίων που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό. Επιπλέον, οι προμηθευτές των νοσοκομείων απειλούν με νέο εμπάργκο, λόγω ανεξόφλητων οφειλών, ενώ βέβαιες θεωρούνται οι υπερβάσεις δαπανών για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων. Μπροστά στο αδιέξοδο, το επιτελείο της Πλατείας Συντάγματος μελετά τις εξής εναλλακτικές:
- Ουσιαστικός μηδενισμός του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της οικονομίας. Η Νέα Δημοκρατία αντιδρά έντονα σε αυτό το ενδεχόμενο. Επικαλούμενος τον σύμβουλο του κ. Παπανδρέου, Γιόζεφ Στίγκλιτς, ο αν. Τομεάρχης Οικονομίας της Ν.Δ, κ. Σταϊκούρας δήλωσε χθες, ότι «...η περικοπή επενδύσεων με υψηλές αποδόσεις μόνο και μόνο για να φαίνεται καλύτερη η εικόνα του ελλείμματος είναι πραγματικά ανοησία». Ωστόσο, αν ο κόμπος φτάσει στο χτένι, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη «θυσία» των δημοσίων επενδύσεων.
- Αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 13% (τουλάχιστον) ώστε να αποφευχθεί η μετάταξη βασικών καταναλωτικών αγαθών (όπως τρόφιμα) στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, όπως κανονικά προβλέπεται στο Μνημόνιο. Επίσης, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα είδη.
- Περαίωση. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ήδη δρομολογηθεί (με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται εντός της εβδομάδος). Eντούτοις, σπανίως στο παρελθόν έχει αποδώσει καρπούς, ενώ, πέραν του άδικου χαρακτήρα του, στερεί και πολύτιμη ρευστότητα από όσες επιχειρήσεις επιλέξουν να ενταχθούν σε αυτό.
- Εξίσωση φόρων στο Πετρέλαιο. Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και το οικονομικό επιτελείο την αποκλείουν επί του παρόντος, διότι δεν είναι έτοιμος ο μηχανισμός διανομής επιδόματος θέρμανσης στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Πρόκειται για μέτρο που στην καλύτερη περίπτωση θα εφαρμοστεί στο μέσον της χειμερινής σεζόν. Για του χρόνου πάντως, είναι βέβαιο ότι οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα έχουν εξισωθεί.
- Νέα ρύθμιση εκκρεμών οφειλών προς το δημόσιο. Πρόκειται για εξίσου αμφίβολης αποτελεσματικότητας με την περαίωση μέτρο. Η κυβέρνηση το μελετά, θεωρώντας ότι αν τα κριτήρια είναι προκλητικώς ευνοϊκά, ίσως να προσελκύσουν ενδιαφερόμενους.
- Αποκρατικοποιήσεις. Ουσιαστικά, δεν κινείται φύλλο αυτή τη στιγμή, εν αναμονή και των αποφάσεων για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Για τον ΟΣΕ είναι μάλλον απίθανο να εμφανιστούν επενδυτές που θα διαθέσουν χρήματα για να τον αποκτήσουν και η μόνη εύκολη λύση αυτή τη στιγμή είναι οι τράπεζες και το «χρυσωρυχείο» του ΟΠΑΠ. Πάντως, ο υφυπουργός οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης , επανέλαβε χθες τα περί δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.
Σε κάθε περίπτωση, οι σχετικές αποφάσεις - και για τον φετινό και για τον επόμενο - προϋπολογισμό θα ληφθούν σε συνεννόηση με τα στελέχη της Τριμερούς Επιτροπής, τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα από χθες για επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες και θα παραμείνουν στη χώρα μας για μία εβδομάδα ακόμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται