Της Μαρίας Μαθιοπούλου
Εις σάρκα μίαν ενώνονται ΜΕΒΓΑΛ και ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της χώρας.
Σε έναν απροσδόκητο “γάμο” -αν θυμηθεί κανείς τις προηγούμενες κακές σχέσεις της βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας με τη Vivartia- οι δύο εταιρείες θα συγχωνευθούν, για να δημιουργήσουν ένα νέο ισχυρότερο σχήμα, με τζίρο άνω των 500 εκατ. ευρώ, το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, τη μείωση της κατανάλωσης και τον οξύτατο ανταγωνισμό.
Το deal “ψηνόταν” εδώ και αρκετούς μήνες και -σύμφωνα με πληροφορίες- για την επιτυχία του σημαντικό ρόλο έπαιξε η προσέγγιση του ισχυρού άνδρα του ομίλου της MIG Ανδρέα Βγενόπουλου, η οποία δεν είχε τον -μάλλον αποικιοκρατικό- χαρακτήρα της απόπειρας του προηγούμενου ιδιοκτήτη της Vivartia Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Η συμφωνία περίμενε όλο αυτό τον καιρό την ολοκλήρωση της απόσχισης του κλάδου των γαλακτοκομικών και ποτών από τη Vivartia και της μετέπειτα εισφοράς της στη ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα.
Το άρθρο 8 ανοίγει σήμερα την πόρτα
Την πόρτα στη συμφωνία θα ανοίξει η προγραμματισμένη για σήμερα γενική συνέλευση της ΜΕΒΓΑΛ, κατά την οποία θα τροποποιηθεί το άρθρο 8 του καταστατικού, που απαγορεύει την είσοδο ξένων στο μετοχικό κεφάλαιο της οικογενειοκρατούμενης γαλακτοβιομηχανίας χωρίς τη συναίνεση της καταστατικής πλειοψηφίας. Το εν λόγω άρθρο ήταν αυτό που είχε εμποδίσει την προηγούμενη προσπάθεια της Vivartia να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΜΕΒΓΑΛ το 2006 μέσω της αγοράς ποσοστού από την πρώην πρόεδρο της εταιρείας Μαίρη Χατζάκου.
Με την άρση του εμποδίου, που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα, και μάλιστα ομόφωνα, θα ζητηθεί παράλληλα να εγγραφεί στο μετοχολόγιο της ΜΕΒΓΑΛ η Vivartia, ενεργοποιώντας την αδρανή συμφωνία με την κ. Χατζάκου για την απόκτηση ποσοστού 14,7%.
Μετά τις εγκρίσεις της γενικής συνέλευσης, σειρά θα έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, από την οποία θα ζητηθεί το πράσινο φως για την εξαγορά έως και 100% της ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ και για τη συγχώνευση από την οποία θα προκύψει το νέο σχήμα. Το τίμημα της εξαγοράς έχει αποφασιστεί αλλά παραμένει ακόμα άγνωστο. Στο νέο εταιρικό σχήμα οι μέτοχοι της ΜΕΒΓΑΛ θα προχωρήσουν στην αγορά νέων μετοχών αποκτώντας μειοψηφικό ποσοστό, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετέχουν ενεργά στη διοίκηση. Για την ώρα, δεν έχει αποφασιστεί η επωνυμία του νέου εταιρικού σχήματος. Πάντως, τα δύο εμπορικά σήματα θα παραμείνουν στην αγορά ως έχουν.
Στόχος η ενίσχυση και όχι η άνευ όρων παράδοση
Όπως σημειώνουν άνθρωποι που γνωρίζουν από κοντά τα της συμφωνίας, από τη μεριά της ΜΕΒΓΑΛ ήταν μία απόφαση του τύπου “Ή, μόνη εν μέσω κρίσης ή μαζί σε έναν ισχυρότερο όμιλο”, η οποία έθεσε τη στρατηγική της βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας σε νέες βάσεις, υπό τα νέα οικονομικά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται, δεν πρόκειται για μία παράδοση άνευ όρων, αλλά για μία προσπάθεια να δημιουργηθεί μία μεγαλύτερη εταιρεία που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και θα καταστεί πρότυπη ελληνική γαλακτοβιομηχανία.
Όσο για τους πιθανούς φόβους για την υπόσταση της βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας, επισημαίνεται πως η παραγωγική μονάδα της ΜΕΒΓΑΛ στα Κουφάλια θα ενισχυθεί περαιτέρω, θα υπογραμμιστεί ο τοπικός της χαρακτήρας, ενώ δεν θα υπάρξει κίνδυνος για τους 1.200 εργαζομένους της εταιρείας. Το δε όνομα ΜΕΒΓΑΛ δεν θα εξαφανιστεί από την αγορά αλλά θα γίνει ισχυρότερο.
Με την ένωση των δύο εταιρειών, θα υπάρξει συγχώνευση δικτύων, θα ενισχυθούν οι παραγωγικές διαδικασίες και θα ξεπεραστούν ανταγωνιστικές πιέσεις και κρούσεις από άλλες εταιρείες. Στόχος είναι οι συνέργιες να δώσουν κάτι καλύτερο στον καταναλωτή. Στα γερά χαρτιά της ΜΕΒΓΑΛ σε αυτή την ένωση περιλαμβάνονται το ισχυρό και εκτεταμένο δίκτυο που διαθέτει στη Βόρεια Ελλάδα, η Ζώνη Γάλακτος αλλά και ο εξαγωγικός της προσανατολισμός, στον οποίο περιλαμβάνονται και συμφωνίες με μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες του εξωτερικού.
Η ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα, που τα τελευταία χρόνια είχε τη μορφή του κλάδου γαλακτοκομικών και ποτών της Vivartia ο οποίος αποσχίστηκε πρόσφατα, έλαβε ξανά ξεχωριστή εταιρική υπόσταση, ως 100% θυγατρική της Vivartia Συμμετοχών.
Το προηγούμενο σίριαλ ΜΕΒΓΑΛ - Vivartia
ΜΕΒΓΑΛ και Vivartia δεν κάθονται για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι. Βέβαια, η προηγούμενη προσπάθεια της Vivartia, υπό τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, να βάλει πόδι στη ΜΕΒΓΑΛ το 2006, δεν ήταν αυτό που θα λέγαμε “φιλική επίσκεψη” και μετατράπηκε σε ένα επιχειρηματικό σίριαλ που τα είχε όλα: μίση, δικαστικές διαμάχες, οικογενειακές κόντρες. Η προσπάθεια της πρώην προέδρου τής ΜΕΒΓΑΛ Μαίρης Χατζάκου να πουλήσει το ποσοστό της (21%) στη Vivartia πέρασε από σαράντα κύματα και τελικά βρήκε τοίχο στο άρθρο 8 του καταστατικού, με συνέπεια την προσφυγή στα δικαστήρια και τις εκατέρωθεν βολές.
Η κίνηση αυτή αποκάλυψε την κορυφή του παγόβουνου στις κακές ενδοεταιρικές σχέσεις της ΜΕΒΓΑΛ, όπου το καζάνι σιγόβραζε έπειτα από την αιφνιδιαστική αποπομπή της κ. Χατζάκου από τη διοίκηση της εταιρείας το 2006 και της ανάληψης της διοίκησης από τον Πέτρο Παπαδάκη και τον Δημήτρη Συμεωνίδη. Η αντιπαλότητα των δύο αδερφών Χατζάκου, αλλά και οι συμμαχίες με διαφορετικό κάθε φορά στρατόπεδο, είχαν ως συνέπεια την αλλαγή της διοίκησης δύο φορές, με την αποπομπή το 2001 του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου Δημήτρη Συμεωνίδη και την απομάκρυνση της κ. Χατζάκου το 2006, που άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή του πρώτου και την αναβάθμιση του Πέτρου Παπαδάκη σε πρόεδρο, από τη θέση του αντιπροέδρου.
Πάντως και στο παρελθόν είχαν γίνει προσεγγίσεις της τότε ΔΕΛΤΑ με τη ΜΕΒΓΑΛ, χωρίς όμως επιτυχημένη κατάληξη, ενώ γνωστός στους παλαιότερους ήταν ο σεβασμός και η φιλία μεταξύ του ιδρυτή της βορειοελλαδικής γαλακτοβιομηχανίας, Κωνσταντίνου Χατζάκου και του ιδρυτή της ΔΕΛΤΑ Αριστείδη Δασκαλόπουλου.
Η ΜΕΒΓΑΛ σε αριθμούς
-Τριακόσιοι τόνοι αγελαδινού γάλακτος περνούν καθημερινά τις πύλες της ΜΕΒΓΑΛ έπειτα από ένα ταξίδι 22 βυτιοφόρων που το συλλέγουν στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ 25.000 τόνοι αιγοπρόβειου φτάνουν ετησίως στις εγκαταστάσεις της.
-Ο νομός της Θεσσαλονίκης, με διαφορά, αλλά και οι νομοί του Κιλκίς, των Σερρών και της Πέλλας την τροφοδοτούν σταθερά με τη γαλακτοπαραγωγή τους με τη συνεργασία 1.400 τοπικών παραγωγών.
-Χίλιοι διακόσιοι εργαζόμενοι εργάζονται υπό τη σκέπη της, ενώ περί τις 5.000 άτομα -προμηθευτές και συνεργάτες- εξαρτούν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο την εργασία τους από αυτήν.
-Καθημερινά, η ΜΕΒΓΑΛ εξυπηρετεί 11.500 σημεία πώλησης με παραδόσεις φρέσκου γάλακτος, ενώ συνολικά τα σημεία όπου μπορεί κανείς να βρει τα προϊόντα της είναι 22.500. Ο δε στόλος που τα διακινεί ανέρχεται σε 510 φορτηγά, ιδιόκτητα και ιδιωτών.
-Είναι η τρίτη τη τάξει γαλακτοβιομηχανία στη χώρα και η μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα.
Ιστορία γάλακτος από το 1950
Στο γαλακτοπωλείο της μητέρας του, επί της Διοικητηρίου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο παρήγαγε και πωλούσε ρυζόγαλο και άλλα προϊόντα γάλακτος από το 1930, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη γαλακτοκομία ο ιδρυτής της ΜΕΒΓΑΛ και επί 49 χρόνια πρόεδρός της Κωνσταντίνος Χατζάκος, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα. Μικρός ακόμα, διένειμε γάλα στις γειτονιές, μαθαίνοντας από τα χαμηλά την πρώτη ύλη των προϊόντων τής μετέπειτα εταιρείας του. Το 1950, μαζί με τον ξάδερφό του Χρήστο Χατζηθεοδώρου έβαλε τον θεμέλιο λίθο της ΜΕΒΓΑΛ, που το 1952 ξεκίνησε την παραγωγή της στα Κουφάλια, περιοχή γνωστή για την κτηνοτροφική της παράδοση.
Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, άρχισε να λειτουργεί η νέα παραγωγική μονάδα της επιχείρησης, όπου ξεκίνησε η παστερίωση του φρέσκου γάλακτος και η συσκευασία του σε πλαστικές φιάλες. Το 1974 κυκλοφόρησε το φρέσκο παστεριωμένο γάλα της εταιρείας στη νέα συσκευασία tetra pak, η οποία χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, ενώ το 1978 ξεκίνησε η παραγωγή του ευρωπαϊκού τύπου γιαουρτιού σε ασηπτική συσκευασία. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται