Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Γ. Παπακωνσταντίνου: "Το κλίμα αλλάζει"

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να μπει σταδιακά στη γραμμή εκκίνησης η διαδικασία για τη σύναψη "συμβολαίου" μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών, με αντικείμενο την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, ιδίως των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω συγκεκριμένων συμφωνιών ανά χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Το συμβόλαιο αυτό, για το οποίο θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις και συνομιλίες με τις τράπεζες και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: "Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι θα δούμε ανάλογη πιστωτική επέκταση με το συνολικό ποσό που διατίθεται (σ.σ. κάνει λόγο για το νέο πακέτο εγγυήσεων προς τις τράπεζες), θα κάνουμε ότι μπορούμε".

"Αρχίζουμε να βλέπουμε φως"

Κατά την ομιλία του στο πανηγυρικό μέρος της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες, ο κ.Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ακόμη: "Θα δείτε την ελληνική οικονομία να φτάνει και να ξεπερνάει τους ρυθμούς ανάπτυξης του παρελθόντος".
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βλέπει σταδιακά φως στο τούνελ -και ας μη γίνεται αυτό ακόμη αντιληπτό από τις επιχειρήσεις: "Είμαστε όρθιοι ως κοινωνία […] Το κλίμα αλλάζει. Έχουν αρχίσει να μιλάνε για ελληνική αναγέννηση", σημείωσε.
Μείωση ελλείμματος κατά 12 δισ. μέχρι τέλους 2010
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι στο πρώτο οκτάμηνο 2010 το έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε κατά 7 δισ. ευρώ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωσή του συνολικά κατά 12 δισ. μέχρι το τέλος του έτους. Σημείωσε ότι η κυβερνητική πρόβλεψη για το πώς θα πάει η οικονομία το 2010 "δεν έπεσε έξω", αφού προβλέφθηκε ύφεση 4% -και στο πρώτο εξάμηνο αυτή διαμορφώθηκε όντως στο 3%.
Ο κ.Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε ακόμη των κυβερνητικών μέτρων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ασκεί τη μοναδική οικονομική πολιτική, που μπορεί να ασκηθεί αυτή τη στιγμή, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Η αλήθεια που όλοι πρέπει να δουν "κατάφατσα" -όπως χαρακτηριστικά είπε- είναι ότι "αν δεν κάναμε αυτά τα πράγματα […], η χώρα θα είχε πτωχεύσει".
Αναφορικά με τις καθυστερήσεις, που καταλογίζονται στην κυβέρνηση, στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων, ο υπουργός επεσήμανε ότι "καμία κυβέρνηση στη μεταπολίτευση δεν έχει αναλάβει τόσες πρωτοβουλίες σε δέκα μήνες".
Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη ότι, στο κείμενο του Μνημονίου με την "τρόικα" ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ προβλέπεται υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να εντοπίσει στους επόμενους μήνες τα 30 μεγαλύτερα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να τα άρει.

Γ.Κασιμάτης: «Στραπάτσο» στις επιχειρήσεις

Στο μεταξύ, σκληρή γλώσσα, σε σχέση με τις αλλαγές που έχει κομίσει για την Ελλάδα το μνημόνιο, χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΚΕΕ, Γεώργιος Κασιμάτης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι "αίσθησή του είναι ότι βασικό νομιμοποιητικό κείμενο για κάθε πρωτοβουλία δεν είναι το Σύνταγμα της χώρας, αλλά το μνημόνιο".
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις έχουν πάθει "στραπάτσο", αφού η μείωση του τζίρου τους ξεπερνά κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας σε πολλές περιοχές το 50%, ακόμη και σε περίοδο εκπτώσεων. Επεσήμανε ότι οι όποιες αλλαγές δεν μπορούν να λάβουν χώρα σε κλίμα φόβου και μιζέριας». Έκανε δε λόγο για τρομερή δυστοκία χορήγησης ρευστού.

Κ.Μίχαλος: Σε επικίνδυνο αδιέξοδο η οικονομία

Σε επικίνδυνο αδιέξοδο βρίσκεται η ελληνική οικονομία , η οποία έχει εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο στασιμοπληθωρισμού, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος,. Συμπλήρωσε ότι "η πολιτική του μνημονίου" των τελευταίων μηνών, ούτε το ΑΕΠ αυξάνει, ούτε την ανεργία μειώνει, ούτε την ανταγωνιστικότητα βελτιώνει. Πρόσθεσε ότι απαιτείται άμεση αλλαγή πολιτικής, ενώ έκανε λόγο για άπνοια στις συναλλαγές, φορολογική καταιγίδα και "ερμητικά κλειστές πόρτες" στις τράπεζες.
Για "πρωτόγνωρες θυσίες" στις οποίες υποβλήθηκαν από τους πρώτους μήνες του 2010 επιχειρήσεις και πολίτες, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Μπακατσέλος, υπογραμμίζοντας ότι "δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο η επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος". Σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, τα μέτρα που έλαβε μέχρι στιγμής η κυβέρνηση (υπερφορολόγηση επιχειρήσεων και αύξηση των έμμεσων φόρων) θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, καθώς αντιστρατεύονται την ανάπτυξη.

"Το κλίμα αλλάζει"

Την εκτίμηση ότι σταδιακά το κλίμα αλλάζει για την ελληνική οικονομία, διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου , προσθέτοντας ότι θα πρέπει να πείσουμε ότι οι θετικές εξελίξεις δεν είναι απλώς αναλαμπή.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παπακωσταντίνου τόνισε ότι πιθανόν να γίνουν προσαρμογές στην πολιτική, ανάλογα με τα δεδομένα, ωστόσο η κατεύθυνση είναι μία: «να φέρουμε σε πέρας το πρόγραμμα και να αλλάξουμε τη χώρα».
Ανέφερε ότι, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, δεν έχουμε λήξη συναγερμού, αλλά «βρισκόμαστε στο μέσο μιας πρωτόγνωρης προσπάθειας.
Ανακοίνωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του μηχανισμού στήριξης ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στη βάση των θετικών αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας. Στο 8μηνο του 2010 το έλλειμμα ήταν 7 δισ. χαμηλότερο σε σχέση με πέρσι, σημείωσε και εκτίμησε ότι στο τέλος του έτους θα είναι 12 δισ. χαμηλότερο. (σ.σ. Η πρώτη δόση που εκταμιεύθηκε από το ΔΝΤ το Μάιο ανερχόταν στα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ).
Παράλληλα, νορβηγικό επενδυτικό σχήμα έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και γνωστοποίησε ότι θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα.
Σε ότι αφορά την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, επισήμανε ότι η πολιτική της μείωσης των ελλειμμάτων έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα γιατί βάζει τη βάση για βιώσιμη ανάπτυξη.
Υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία πονάει εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, αλλά αποδέχεται την ανάγκη αλλαγών και δίνει χρόνο στην κυβέρνηση.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαιρέτισε για άλλη μια φορά την κίνηση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν νοείται υγιής ανάπτυξη χωρίς τραπεζικό σύστημα και η κυβέρνηση προχώρησε στην επέκταση του πυλώνα εγγυήσεων κατά 15 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση συγκεκριμένων σχεδίων πιστωτικής επέκτασης.
Εξάλλου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", ο υπουργός Οικονομικών ανοίγει παράθυρο για παροχές από το 2012 εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα και πετύχει το 2011. Υπόσχεται δίκαιη κατανομή σε όσους συνεισφέρουν στην έξοδο δίνοντας έμφαση στην αύξηση των εισοδημάτων και στην ανάπτυξη.
Την ίδια ώρα, σε άρθρο του στον "ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ", σημειώνει ότι η χώρα κερδίζει το στοίχημα και αναφέρει πως το επόμενο διάστημα πρέπει να κλείσουν πολλά ακόμη ανοιχτά μέτωπα.
Σχόλιο της ΝΔ
Eπικρίσεις κατά της κυβέρνησης ότι δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την ανάπτυξη της οικονομίας διατυπώνει η ΝΔ.
Ο αναπληρωτής τομεάρχης του κόμματος Ν. Μηταράκης απαντώντας στα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε:
«Να αποκαταστήσουμε, επιτέλους, την αλήθεια: Η Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πήρε μόνη της, νωρίς, τα απαραίτητα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά έκανε το παν να δυσφημήσει την χώρα μας στο εξωτερικό. Έτσι και σήμερα και πάλι, δεν κάνει το σωστό: Να πάρει, δηλαδή, τα απαραίτητα μέτρα ανάταξης και ανάπτυξης της οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...