Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Εξοδο από το ευρώ ζητούν αριστεροί οικονομολόγοι

Η «Πρωτοβουλία Οικονομολόγων και Πανεπιστημιακών» δημιουργήθηκε πριν από λίγο καιρό με βασικό αίτημα την παύση πληρωμών (του χρέους) και την έξοδο από το ευρώ.
Η αρχική ιδέα ανήκει σε τριάντα αριστερούς και προοδευτικούς οικονομολόγους που υπογράφουν ένα κείμενο στο οποίο εκθέτουν τα επιχειρήματά τους. Σήμερα οι υπογραφές των οικονομολόγων που συμφωνούν μαζί τους έχουν φτάσει τις 1.239, ενώ πολλά blogs και ιστοσελίδες υποστηρίζουν τη δράση τους («Νο money, no debt», «gopetition», «You pay your crisis» κ.ά.) στο Διαδίκτυο.
Ο πυρήνας της «Πρωτοβουλίας» αποτελείται από τους Λ. Βατικιώτη, Γ. Γρόλλια, Μ. Κόκκορη, Κ. Λάλο, Π. Κοσμά, Δ. Καζάκη, Γ. Παυλόπουλο, Ευ. Γαϊτανίδου, Γ. Γκαγκάτσου και Β. Γάτσιου. «Με τις παρεμβάσεις μας επιχειρούμε να τεκμηριώσουμε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης και της ευρωζώνης θα φέρουν φτώχεια, ανεργία και χρεοκοπία», ισχυρίζονται.
Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Η ευρωζώνη μεταξύ λιτότητας και αθέτησης πληρωμών» και ομιλητή τον καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Κ. Λαπαβίτσα, από τα βασικά πρόσωπα που πλαισιώνουν την «Πρωτοβουλία». Εκεί παρουσιάστηκε συνοπτικά η δεύτερη μελέτη για την ευρωζώνη του ερευνητικού κέντρου «Research on Money and Finance» (RMF), η οποία «καταδεικνύει γιατί η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι αδιέξοδη και δεν θα την ακολουθήσει ανάπτυξη».
Ο Κ. Λαπαβίτσας υποστήριξε ότι το μνημόνιο επιβλήθηκε από μια συμμαχία των μεγάλων κατόχων ελληνικών ομολόγων και (κυρίως) των τραπεζών, οι οποίοι επιδιώκουν να μεταθέσουν το βάρος της κρίσης στους φορολογούμενους εργαζόμενους. «Εδώ που φτάσαμε (ανάμεσα στη Σκύλλα του χρέους και στη Χάρυβδη της λιτότητας) εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν», τόνισε. «Η κρίση είναι τόσο βαθιά, ώστε μόνο ριζοσπαστικές λύσεις μπορούν να προτείνουν διέξοδο».
Για την προοπτική δήλωσης αδυναμίας πληρωμής του χρέους και την επαναδιαπραγμάτευσή του με τους δανειστές, δεν παρέλειψε να αναφέρει τον κίνδυνο να αποκοπεί η χώρα από τις κεφαλαιαγορές για κάποια περίοδο, «αλλά υπάρχει η εμπειρία της Αργεντινής και της Ρωσίας, που δείχνει ότι η παύση πληρωμών μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, εάν είναι γρήγορη και αποφασιστική».
Η αθέτηση πληρωμών θα «δημιουργούσε προοπτική εξόδου από την ευρωζώνη που θα μπορούσε να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα μέσω της υποτίμησης του νομίσματος και της άρσης των περιορισμών της δημοσιονομικής πολιτικής». Ο Κ. Λαπαβίτσας μίλησε και για τους άλλους κινδύνους, όπως τη διατάραξη του τραπεζικού συστήματος. «Αυτοί οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με σειρά μέτρων τα οποία θα μεταβάλουν την ισορροπία των κοινωνικών δυνάμεων προς όφελος των εργαζομένων, δημόσιο έλεγχο των τραπεζών και άλλων τομέων της οικονομίας, μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και συνολικότερα αντιστροφή της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής».
Στοιχεία της μελέτης που παρουσιάστηκαν δείχνουν ότι το συνολικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) αυξήθηκε περίπου δύο με τρεις φορές στο πλαίσιο της ΟΝΕ, ενώ τονίστηκε η σημασία της αύξησης του -επίμονου- ιδιωτικού χρέους των τελευταίων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...