Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Αποκρούει αύξηση ΦΠΑ και στρώνει συγχώνευση τραπεζών

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΕΣΟΔΩΝ * ΥΓΙΕΣ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στον ΦΠΑ και τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων τραπεζών που θα ισχυροποιήσουν τον τραπεζικό κλάδο ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο Γ. Παπανδρέου στο βήμα εκδήλωσης του Economic Club of New York, για την ελληνική οικονομία 
 Ο Γ. Παπανδρέου στο βήμα εκδήλωσης του Economic Club of New York

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters, εμφανίστηκε κατηγορηματικός αποκλείοντας το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στον ΦΠΑ και λέγοντας ότι η κυβέρνηση αναζητεί άλλους τρόπους αύξησης των εσόδων. «Υπήρξε βεβαίως η πιθανότητα περαιτέρω αύξησης ΦΠΑ σε κάποια καταναλωτικά προϊόντα, αλλά κοιτάμε εάν μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους να έχουμε έσοδα αντί να τον αυξήσουμε περαιτέρω».
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι για την ενίσχυση των εσόδων η κυβέρνηση επιδιώκει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη μείωση φόρων σε ορισμένους κλάδους, ώστε να προσελκύσει επενδύσεις και να ενισχύσει την ανάπτυξη.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις συζητήσεις και τις επαφές που διεξάγονται μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, προβλέποντας ότι όταν ολοκληρωθεί ο γύρος των συγχωνεύσεων, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αποτελείται από μία ισχυρή κρατική τράπεζα και δύο ή τρεις ιδιωτικές: «Διαθέτουμε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο είναι εγγενώς υγιές. Δεν υπάρχουν τοξικά προϊόντα και στοιχεία στο ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών. Ασφαλώς και υπέστησαν πλήγμα, εξαιτίας του κρατικού χρέους της Ελλάδας, αλλά καθώς η χώρα εξέρχεται από την κρίση, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις τράπεζες».
Στη «συνηθισμένη» ερώτηση για το πότε σχεδιάζει η κυβέρνηση την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για δανεισμό, είπε ότι αυτό θα γίνει «μόλις υπάρξει θετική ανταπόκριση από τις αγορές», αλλά απέκλεισε την έκδοση ομολόγων μέσα στο 2010. «Θα το κάνουμε όταν θα είμαστε σίγουροι ότι οι αγορές θα ανταποκριθούν θετικά. Δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένη ημερομηνία».
«Δεν θέλουμε παράταση»
Τέλος, επιχείρησε να διαψεύσει ότι γίνονται συζητήσεις για παράταση της στήριξης από το ΔΝΤ και για το ενδεχόμενο παράτασης της προσθεσμίας αποπληρωμής.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «οι συζητήσεις γίνονται σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίσουμε την ορθή υλοποίηση του προγράμματος, ώστε να καταστεί δυνατό να βγούμε στις κεφαλαιαγορές το συντομότερο δυνατόν. Και αφ' ης στιγμής βγούμε στις κεφαλαιαγορές, τότε είναι σχεδόν αυτόματη η απεξάρτηση και απομάκρυνσή μας από το πακέτο αυτό, Ε.Ε. - ΔΝΤ». *

Κυβέρνηση: Μέσα στους στόχους

Καμία συζήτηση δεν έχει γίνει με την τρόικα για παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής του πακέτου που έχει χορηγηθεί στη χώρα ή την καταβολή νέων κονδυλίων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ρόιτερ.
Την ίδια απάντηση έδωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα παράτασης του Μνημονίου γιατί «βρισκόμαστε μέσα στους στόχους μας και υπάρχει προοπτική να βγούμε από την κρίση μέσα στο 2013».

ΚΚΕ: Γαλέρα και φρουτάκια

«Η ομιλία του πρωθυπουργού στη Ν. Υόρκη αποτελεί μια ακόμα απόδειξη για το πώς εννοεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την ανάπτυξη: μεροκάματα Ινδίας και εργασιακές συνθήκες γαλέρας, ανεργία για τον λαό, ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, καζίνο και φρουτάκια», σχολιάζει το ΚΚΕ.
Και συμπληρώνει: «Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες έχουν τον δικό τους δρόμο, τον οποίο πρέπει να ανοίξουν με τη δική τους συμμαχία και πάλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...