Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Βολές από βουλευτές του ΠαΣοΚ για την περαίωση

Πυρά εκ των έσω για την προωθούμενη περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου από βουλευτές του ΠαΣοΚ, οι οποίοι υποστήριξαν ότι με την επίμαχη ρύθμιση «επιβραβεύονται οι φοροφυγάδες». Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το υπό κατάθεση (την προσεχή Τρίτη) νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τη μορφή του κατεπείγοντος, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως «με τρόπο τίμιο και δίκαιο καθαρίζουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος», υπογραμμίζοντας ότι η περαίωση δεν συνιστά «συγχωροχάρτι» για τους φοροφυγάδες και ότι είναι η «τελευταία ευκαιρία» για τους οφειλέτες να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους με το κράτος, αλλά και για τις φορολογικές αρχές να απελευθερωθούν από τις ανέλεγκτες χρήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι «η περαίωση δεν είναι ό,τι καλύτερο,αλλά είναι ένα αναγκαστικό μέτρο», το οποίο ωστόσο εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εξορθολογικοποίησης του φορολογικού συστήματος και των μηχανισμών του. «Η δικαιολογητική βάση αυτής της ρύθμισης “πατάει” σε δύο πράγματα:θασυμβάλει στα έσοδα, αλλά κυρίως εντάσσεται σε μια νέα φιλοσοφία για το φορολογικό σύστημα, για μια νέα αρχή» είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχθηκε. 

Τον «χορό» των αντιδράσεων έσυρε ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ κ. Γ. Φλωρίδης, ο οποίος επεσήμανε πως η πρωτοβουλία της κυβέρνησης «λέει ότι όσοι στο παρελθόν έκλεψαν το κράτος και την κοινωνία, και άρα τη δυνατότητα της χώρας να υπάρξει και να προοδεύσει, αυτοί περίπου παίρνουν βραβείο». «Αυτή η πρακτική είναι εξαιρετικά κακή» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η περαίωση «πιστοποιεί δυστυχώς ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά όσον αφορά την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση», κάτι για το οποίο «δεν φταίει ούτε η τρόικα ούτε ο ελληνικός λαός», όπως είπε με έμφαση. Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ σημείωσε ότι «έναν χρόνο μετά και οι διαλυμένες υπηρεσίες που παραλάβαμε έχουν αποσυντεθεί τελείως», ενώ δήλωσε: «Εμείς που στηρίζουμε την προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας θα επιθυμούσαμε να είμαστε πιοαποτελεσματικοί, πιο οργανωμένοι,πιο συντονισμένοι.Το ζήτημα της αξιοπιστίας δεν αφορά την εικόνα μας προς τους ξένους αλλά τον ελληνικό λαό». 
Ο βουλευτής του κόμματος κ. Κ. Γείτονας τόνισε: «Είναι καλύτερα να πούμε την αλήθεια ότι καθίσταται αναγκαία η ρύθμιση, η οποία δεν είναι δίκαιη γιατί κάνει νοικοκύρη τον φοροφυγά,χωρίς να ανατρέχουμε σε ρητορικούς συμβολισμούς για να πούμε ότι χρειαζόμαστε έσοδα και ότι το κράτος έχει αδυναμία να τα εισπράξει και ότι οι μηχανισμοί δεν μπόρεσαν να αναδιοργανωθούν». 

«Το μήνυμα που δίνουμε δεν είναι θετικό» ανέφερε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Κ.Καρτάλης, καθώς «επιφέρει φορολογική αμνηστία». «Είναι σκληρός ο αγώνας σας,όμως η περαίωση είναι... περαίωση λογικής» πρόσθεσε και κάλεσε τον υπουργό να «μην εξαντλήσετε την κοινοβουλευτική μας ευπείθεια φέρνοντας και την περαίωση των αυθαιρέτων και των καταπατηθέντων» . 

Ο κ. Χρ. Μαγκούφης, αν και είπε ότι είναι θετική η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ζήτησε «να γίνει για τελευταία φορά», ενώ ανέφερε: «Οι βουλευτές είμαστε σε μια σχιζοφρενική κατάσταση, καθώς άλλα πιστεύουμε και άλλα κάνουμε». Η πρώην υπουργός κυρία Αικατερίνη Μπατζελή διερωτήθηκε «τι θα γίνει την επόμενη ημέρα με τα έσοδα» , επισημαίνοντας μάλιστα ότι «αν δεν εφαρμοστεί σωστά το μέτρο τότε είναι σαν να διασφαλίζουμε φορολογική αμνηστία με την καταβολή ενός ελάχιστου αντιτίμου». 

Εντονα αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για «ομολογία αποτυχίας στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής» (μάλιστα ο κ. Δ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου). 

Αλλαγές πιθανώς στο νομοσχέδιο
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μικρύνει το ποσοστό της προκαταβολής την οποία προβλέπει το προσχέδιο νόμου και να αυξηθούν οι δόσεις, ενώ όσον αφορά όσους εντάχθηκαν στην αυτοπεραίωση ως το 2007 ανέφερε ότι δεν θα εμπίπτουν στην παρούσα ρύθμιση, εκτός αν έχουν ελεγχθεί από τις εφορίες. 

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...