Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

China Daily: Ελληνικό «φλερτ» με ξένες επενδύσεις

Η Ελλάδα θα ανακτήσει την οικονομική της ευρωστία προσφέροντας επενδυτικά σχέδια με «ανοικτή ατζέντα», περιλαμβάνοντας την πώληση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, από αεροπορικές γραμμές έως ξενοδοχεία, τόσο στην Κίνα όσο και σε άλλες χώρες, αναφέρει η κινεζική εφημερίδα China Daily, επικαλούμενη αποκλειστικές συνεντεύξεις με τους υπουργούς Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Χρυσοχοΐδης επιβεβαίωσαν ότι σύντομα θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο στην Ελλάδα θα προσφέρει στους Κινέζους επενδυτές την ευκαιρία να συνάψουν νέες συμφωνίες στον τουρισμό, τη ναυτιλία, τη νέα ενέργεια και άλλους τομείς.
Αν και ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν περιέγραψε με λεπτομέρειες τις συμφωνίες που θα υπογράψουν οι δύο κυβερνήσεις μελλοντικά, είπε ότι «η ατζέντα είναι μεγάλη» και θα περιλαμβάνει υποδομές, ενέργεια, τουρισμό και την ανάπτυξη των λιμένων. Η ατζέντα θα πρέπει να μείνει ανοιχτή, επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού υπάρχουν τόσο μεγάλες προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών.
Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε «μοναδική» και «ένα θαύμα» την εμπιστοσύνη της κινεζικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, δεσμεύθηκε δε να συνεχίσει τη στήριξη και τη συνεργασία με την Κίνα. «Είναι ευκολότερη η επικοινωνία με την Κίνα», ανέφερε αποδίδοντας το γεγονός στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, τις κοινές αξίες και την κομβική γεωγραφική θέση της Ελλάδας.
Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ανέφερε ότι Αθήνα και Πεκίνο βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κινεζική κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να ενισχύσει με μία απευθείας πτήση, ενώνοντας έτσι τις δύο πρωτεύουσες.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο ενός φιλόδοξου προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων. «Βρεθήκαμε πολύ κοντά στη χρεοκοπία. Κατορθώσαμε να σταματήσουμε τη χώρα από αυτή τη μοίρα και να τη σώσουμε», δήλωσε προσθέτοντας ότι είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα σημάδια ανόδου των εξαγωγών και ανάκαμψης της εμπιστοσύνης καταναλωτών και επιχειρήσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι οι πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση φέτος ήταν πολύ δύσκολες για πολλούς ανθρώπους, αφού χρειάστηκε να περικοπούν οι μισθοί του δημοσίου τομέα κατά 15%, οι συντάξεις κατά 10% και να αυξηθεί ο ΦΠΑ κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, η κοινωνία εμπιστεύεται την κυβέρνηση, για να οδηγήσει τη χώρα στην αλλαγή, γνωρίζοντας ότι ένα αντίθετο σενάριο θα οδηγήσει στη χρεοκοπία.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι θα καταθέσει στο κοινοβούλιο νέο νόμο για την παροχή επενδυτικών κινήτρων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει στόχο την τόνωση της οικονομίας μέσω της ενθάρρυνσης εξαγωγών και επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...