Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Σήμερα το δεύτερο τεστ με τα έντοκα γραμμάτια Δημοσίου

Στην εξέλιξη τη σημερινής δεύτερης προσπάθειας της χώρας να βγει στις αγορές με τίτλους βραχυπρόθεσμης ωρίμανσης στρέφονται όλα τα φώτα των αγορών σήμερα, καθώς ο κίνδυνος περαιτέρω διεύρυνσης των spreads της περιφέρειας, μπορεί να βαρύνει και πάλι το ευρώ το οποίο έχει ήδη μπει στον δρόμο της σταθεροποίησης.
Σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια Δημοσίου (ΕΓΔ) διάρκειας 26 εβδομάδων ύψους 0,9 δις ευρώ. Όπως έχει ανακοινώσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ημερομηνία διακανονισμού είναι η 17η Σεπτεμβρίου, ενώ μόνο οι βασικοί διαπραγματευτές μπορούν να συμμετάσχουν στην δημοπρασία, κατά την διάρκεια της οποίας μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές έως το 30% του δημοπρατούμενου ποσού.
Θυμίζουμε πως στην τελευταία δημοπρασία εξάμηνων εντόκων που πραγματοποίησε ο ΟΔΔΗΧ τον περασμένο Ιούλιο, είχε αντλήσει 1,625 δισ. ευρώ, με το μεσοσταθμικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,65% και τον δείκτη κάλυψης στο 3,64.
Τα spreads της περιφέρειας, όπως αυτά της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αγγίζουν και πάλι τα επίπεδα στα οποία βρισκόντουσαν πριν την ανακοίνωση του πακέτου διάσωσης, τον περασμένο Μάιο.
Τα spreads του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, αν και χθες κατέγραψαν πτώση από τα επίπεδα της Παρασκευής, στις 880 μονάδες βάσης, από πάνω των 950 μονάδων την Παρασκευή, με την απόδοση να υποχωρεί στο 11,48% παραμένουν σε υπερβολικά επίπεδα. Την ίδια στιγμή, το spread των 3τών τίτλων παραμένει πάνω από τις 1000 μ.β και συγκεκριμένα στις 1088, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 11,65%.
Αν και τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία κατάφεραν στις πρόσφατες δημοπρασίες να αντλήσουν τα κεφάλαια που ήθελαν με επιτυχία, και μάλιστα με αποδόσεις χαμηλότερες των προηγούμενων δημοπρασιών, στο επίκεντρο των αγορών σήμερα είναι η Ελλάδα, καθώς το σημερινό τεστ θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο, μετά την απογοήτευση που προκάλεσε την Παρασκευή, η ανακοίνωση επίσημων στοιχείων που έδειξαν πως τα μέτρα λιτότητας και η ύφεση είχαν ως αποτέλεσμα τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού να εμφανίσουν υστέρηση στο οκτάμηνο έναντι του ετήσιου στόχου με την ανεργία να συνεχίζει να καλπάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...