Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Νέα έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις

«Κλείδωσε» ο προϋπολογισμός του 2011 και μαζί οι αποφάσεις για την αύξηση του μεσαίου συντελεστή του ΦΠΑ από 11% στο 13% και την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, που θα κληθούν να καταβάλουν για τρίτη συνεχή χρονιά πρόσθετο φόρο ως 10%. Το σχέδιο προϋπολογισμού, τις βασικές αρχές του οποίου παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών (Εco/Fin) ο υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντί- νου, θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα και στηρίζεται στον μεγαλύτερο βαθμό στην αύξηση της φορολογίας και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η κυβέρνηση προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου τουλάχιστον στα 55,5 δισ. ευρώ (από 52 δισ. ευρώ που θα διαμορφωθούν να κλείσουν εφέτος) προχώρησε στην ευνοϊκή ρύθμιση της περαίωσης των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων από την οποία περιμένει 1,5 δισ. ευρώ για το 2011 αλλά επιβάλλει και πάλι την πρόσθετη φορολογία σε όλες τις κερδοφόρες επιχειρήσεις, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο.

Η εισφορά θα έρθει στις αρχές του 2011. Ολες οι επιχειρήσεις (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΕΠΕ και ΑΕ) θα κληθούν να πληρώσουν εφόσον έχουν κέρδη προ φόρων (καθαρό εισόδημα), ενώ οι εισηγμένες εταιρείες που δημοσιεύουν ισολογισμούς με Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα θα πληρώσουν εισφορά εφόσον έχουν καθαρά κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ.

Το ύψος της εισφοράς θα υπολογίζεται βάσει κλίμακας από 4% ως 10% ως εξής:

* Για καθαρό εισόδημα από 100.000 ως 300.000 ευρώ, η έκτακτη εισφορά θα είναι 4%.

* Από 300.000 ως 1.000.000 ευρώ η εισφορά ανεβαίνει στο 6%. * Για 1.000.000 ως 5.000.000 ευρώ η εισφορά πηγαίνει στο 8%.

* Για καθαρό εισόδημα μεγαλύτερο των 5.000.000 ευρώ η εισφορά ανέρχεται στο 10%.

Η εισφορά αναμένεται να αποδώσει στο Δημόσιο πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Και έρχεται να προστεθεί στην υψηλή φορολογία των κερδών (24% εφέτος) και των μερισμάτων (40%), που αποτελεί έναν ακόμη ανασταλτικό παράγοντα στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις (τράπεζες, ασφαλιστικές, βιομηχανικές εταιρείες, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας κτλ.) με κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ θα καταβάλουν στις αρχές του 2011 για τρίτη συνεχή χρονιά την εισφορά καθώς γι΄ αυτές το μέτρο ξεκίνησε από το 2008.

Οι προαναφερθείσες επιχειρήσεις περιλαμβάνονται στη λίστα των 500 εταιρειών με βάση τα κέρδη ΕΒΙΤDΑ για το 2009 που κατήρτισε η ΙCΑΡ Group. Σήμερα «Το Βήμα» δημοσιεύει σε συνεργασία με την ΙCΑΡτην 3η Εκδοση Βusiness Leaders in Greece στην οποία αναδεικνύονταιοι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες και οι 200 κορυφαίοι σε κερδοφορία όμιλοι οι οποίοι ξεχώρισαν σε μια χρονιά με πρωτόγνωρες δυσκολίες.

Με την εφαρμογή του μνημονίου το μέτρο της έκτακτης φορολογίας επεκτάθηκε σε όλες τις κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Με βάση την κατάταξη του 2009- που προφανώς θα έχει διαφοροποιηθεί το 2010, που είναι ακόμη πιο δύσκολη χρονιά262 επιχειρήσεις που παρουσίασαν καθαρή κερδοφορία άνω των 5 εκατ. ευρώ θα έχουν και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση (10%). Μεταξύ αυτών είναι η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, τράπεζες, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας Vodafone και Cosmote, τα ΚΑΕ, τα καζίνα κτλ.Σκέφτονται να φύγουν
Από την πλευρά τους, οι μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα αντιδρούν υποστηρίζοντας ότι «ήδη η φορολογία των κερδών είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη» και ότι η έκτακτη φορολογία λειτουργεί ως πρόσθετο αντικίνητρο στην πραγματοποίηση νέων επενδύσεων στην Ελλάδα από τους πολυεθνικούς ομίλους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση της Coca-Cola 3Ε πρόσφατα δήλωσε ότι, «αν δεν αλλάξει το φορολογικό καθεστώς, θα σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο αλλαγής έδρας της επιχείρησης».

Στο ίδιο πλαίσιο και ο κ. Ευ. Μυτιληναίος της ΜΕΤΚΑ, ο τζίρος της οποίας προέρχεται στο μεγαλύτερο ποσοστό από δραστηριότητες στο εξωτερικό, εξέφρασε δημόσια τον προβληματισμό της εταιρείας για μεταφορά της έδρας (και όχι της παραγωγικής δραστηριότητας) σε χώρα της ΝΑ Ευρώπης.

Τρίτο παράδειγμα είναι η περίπτωση της Ιntralot. Το 90% των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα, όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Κ. Αντωνόπουλος, «οι ξένοι θεσμικοί μέτοχοι της εταιρείας να πιέζουν το μάνατζμεντ να μεταφέρει την έδρα στο Λουξεμβούργο ή σε ζώνη χαμηλής φορολογίας». 

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...