Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Γιατί «σκοντάφτουν» οι γάλλοι τραπεζίτες στην ελληνική αγορά

Στην «παγωμένη» ζήτηση για δανεικά από νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν κολλήσει οι χορηγήσεις των μοναδικών τραπεζών που έχουν παρουσία στην Ελλάδα και ταυτόχρονα μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές.

Πρόκειται για την Εμπορική Τράπεζα και τη Geniki Βank, οι οποίες μέσω των μητρικών γαλλικών ομίλων της Credit Αgricole και της Societe Generale αντίστοιχα έχουν πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και παρ΄ όλα αυτά οι ρυθμοί ανάπτυξης των χορηγήσεών τους δεν ξεπερνούν τον μέσο όρο της αγοράς. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθούν οι δύο τράπεζες στη χώρα μας διαφέρει σημαντικά. Από τη μία πλευρά, η Εμπορική Τράπεζα λανσάρει νέα χορηγητικά προϊόντα, ενώ η Γενική τηρεί μια περισσότερο συντηρητική τάση όσον αφορά την προβολή των δανείων της.

«Μέσω της Credit Αgricole έχουμε πρόσβαση σε αξιόπιστες διεθνείς αγορές και είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε τη στρατηγική μας απόφαση να στηρίξουμε τα ελληνικά νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις χορηγώντας δάνεια» σημείωσε πρόσφατα ο κ. Αlain Strub, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας, υπογραμμίζοντας ότι μετά την τελευταία αύξηση κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ το πιστωτικό ίδρυμα διαθέτει την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια και ταυτόχρονα έχει βελτιώσει τις διαδικασίες έγκρισης πιστοδοτήσεων μέσω της ενίσχυσης των εσωτερικών διαδικασιών ελέγχου των πελατών του. Στο πλαίσιο αυτό η τράπεζα έχει δημιουργήσει νέα προγράμματα τόσο στη στεγαστική όσο και στην καταναλωτική πίστη με στόχο το «ψάρεμα» αξιόπιστων πιστοληπτικά δανειοληπτών από τον ανταγωνισμό.

Από την άλλη πλευρά, η Γενική Τράπεζα επικεντρώνεται κυρίως στη στήριξη της πελατείας της. «Μέσα σε ένα περιβάλλον αυξημένων επισφαλειών είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε προσεκτικοί στις δανειοδοτήσειςώστε με τη ρευστότητα που μπορούμε να εξασφαλίσουμε από τις αγορές να στηρίξουμε τους πελάτες με τους οποίους έχουμε ήδη σχέση» τόνισε η κυρία Ασπα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Μάρκετινγκ της Geniki Βank. Η ίδια συμπλήρωσε ότι η τράπεζα τηρεί στάση αναμονής τουλάχιστον για εφέτος, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τη δανειοδότηση επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στο πελατολόγιό της, υπό την προϋπόθεση ότι θα περάσουν τα αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης που χρησιμοποιούνται.

Βεβαίως, ανεξαρτήτως της διαφορετικής προσέγγισης της αγοράς από τις δύο τράπεζες, δεν έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν με τις επιδόσεις τους. Από τη μία πλευρά, οι χορηγήσεις της Εμπορικής Τράπεζας υποχώρησαν σε ετήσια βάση στο τέλος Ιουλίου οριακά κατά 0,4% στα 23 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος της Γενικής την ίδια περίοδο σημείωσε πτώση κατά 5,5% στα 3,81 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση και οι δύο τράπεζες είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στις νέες δανειοδοτήσεις. Ετσι, η Εμπορική Τράπεζα με την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων για τη συγκράτηση των εξόδων της συνεχίζει να παρουσιάζει ένα υγιές χαρτοφυλάκιο νέων δανείων, με τις προβλέψεις γι΄ αυτό να παραμένουν σχεδόν μηδενικές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010. Η τράπεζα αυτή την περίοδο διαθέτει το καταναλωτικό δάνειο «Χpress», το οποίο προσφέρει μετρητά ως και 15.000 ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις, με απλές διαδικασίες έγκρισης και εκταμίευσης, ως και αυθημερόν. Το επιτόκιο είναι σταθερό 12,25% (πλέον εισφοράς του Ν. 128/75), με τη δόση να ανέρχεται σε 18,11 ευρώ ανά 1.000 ευρώ δανείου. Παράλληλα παρέχεται ευελιξία αποπληρωμής με δυνατότητα παράλειψης ως δύο δόσεων ανά έτος σε περιόδους αυξημένων υποχρεώσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πελάτη. Στη στεγαστική πίστη διατίθεται το προϊόν «SafeΗome» με σταθερό επιτόκιο για πέντε χρόνια, το οποίο αφορά τόσο νέα δάνεια όσο και μεταφορές από άλλες τράπεζες.

www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...