Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Αχτίδα φωτός από τη μεταποίηση

Με το μικρότερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2009 μειώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα της χώρας τον Αύγουστο, σύμφωνα με το δείκτη αγορών προμηθειών των μάνατζερ ΡΜΙ της Markit, δίνοντας ελπίδες πως η μακριά οικονομική ύφεση που ταλαιπωρεί την οικονομία ίσως πλησιάζει να πιάσει πάτο.

Ο δείκτης ΡΜΙ για τη βιομηχανία -η οποία αναλογεί στο περίπου 15% της ελληνικής οικονομίας- αυξήθηκε στις 48,7 μονάδες από 47 που ήταν τον Ιούλιο, φθάνοντας έτσι το υψηλότερο επίπεδο των 44 τελευταίων μηνών. Βεβαίως παραμένει κάτω από τις 50 μονάδες, που είναι το όριο μεταξύ ύφεσης και ανάκαμψης μιας οικονομίας. Το γεγονός όμως ότι πλησιάζει το όριο αυτό ύστερα από επτά ανόδους στις οκτώ τελευταίες περιόδους δείχνει ότι έχει ανακοπεί η πτώση και αποτελεί ένα θετικό οιωνό για το μέλλον.

Πολύ περισσότερο που η τελευταία ετήσια επίδοση της ελληνικής μεταποιητικής παραγωγής τον Ιούνιο έδειχνε αύξηση 4,2%. Ανάμεσα στα ενθαρρυντικά σημάδια των μετρήσεων της Markit για τον Αύγουστο ήταν μια ελαφριά αύξηση των εξαγωγικών πωλήσεων και μια σταθερή ροή παραγγελιών που μπορούν να ανακόψουν την κάμψη της παραγωγής.

Η θετική ένδειξη στις εξαγωγικές παραγγελίες διέκοψε ακολουθία υποχωρήσεων 23 μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...