Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Συμφωνία Χατζηδάκη - Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για την ενίσχυση της ρευστότητας

Την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας «συμφώνησαν» ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γ. Ζανιάς.


Στο περιθώριο της συνάντησης των δύο πλευρών, η ενίσχυσης της ρευστότητας αποτέλεσε «κοινό τόπο», καθώς καταρτίστηκαν νέα χρονοδιαγράμματα, τα οποία επιτάσσουν τις 4 συστημικές τράπεζες να  χορηγήσουν κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ, αντλούμενα από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Το χρονοδιάγραμμα θα καταρτιστεί πλήρως έως τις 15 Σεπτεμβρίου, με την ισχύ του να διαρκεί έως τα τέλη του 2013.

Μάλιστα, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της Ένωσης, Γ. Ζανιάς, το συνολικό ποσό, που θα «πέσει» στην αγορά, θα ανέλθει στα 8 δισ. ευρώ ή αλλιώς στο 5% του ΑΕΠ, αν συμπεριληφθούν οι επιστροφές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις.  

«Η Ένωση προσπαθεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός άσκησης πίεσης στο σύστημα να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να διοχετευθούν χρήματα από αυτή την πηγή. Καταβάλουμε προσπάθεια να έχουν συμβασιοποιηθεί 2 δισ. ευρώ με μόχλευση 1 προς 1» πρόσθεσε ο Γ. Ζανιάς.

Εκ μέρους του υπουργείου Ανάπτυξης, ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης κατέστησε σαφές πως «ζητήσαμε από την Ένωση να δράσει άμεσα, συμφωνώντας σε συγκεκριμένους μηνιαίους στόχους».

Όσον αφορά το ζήτημα των πλειστηριασμών α’ κατοικίας, ο Γ. Ζανιάς υπογράμμισε πως «οι Τράπεζες δεν θέλουν να πάρουν τα σπίτια του κόσμου, θέλουν να πάρουν τα χρήματα τα οποία είναι λεφτά των καταθετών»…

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...