Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Fitch: «Αντέχουν» τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες

Έως τα τέλη του 2014 θα αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια 


Eurobank και Εθνική πρέπει να βελτιώσουν περαιτέρω τα κεφάλαιά τους, κάτι που σκοπεύουν να επιτύχουν εσωτερικά, μέσω των αποτελεσμάτων και των περισσότερων κινήσεων αναδιάρθρωσης, σημειώνει η Fitch. 

Αυτά τα κεφάλαια, σε συνδυασμό με το «μαξιλάρι» των 5 δισ. ευρώ και τα 50 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, επιτρέπουν και στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες να απορροφήσουν τις όποιες πρόσθετες ζημιές από δάνεια, που θα προκύψουν κατά τα επόμενα stress tests, στα τέλη του 2013, εκτιμά ο οίκος.

Στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2013, τα κεφάλαια (EBA pro forma core capital) της Eurobank διαμορφώνονταν στο 8,1%, της Εθνικής στο 9,2%, της Πειραιώς στο 13,8% και της Alpha στο 13,9%.

Εξάλλου, η Fitch προβλέπει και περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας των τραπεζών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και κατά το 2014, αποδίδοντας την εκτίμηση αυτή στις συνέργειες από τις πρόσφατες εξαγορές, στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης και στην επιβράδυνση της επιδείνωσης της ποιότητας ενεργητικού.

Ο οίκος εκτιμά ότι τα προβληματικά δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται τουλάχιστον έως τα τέλη του 2014, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς από ό,τι το 2012, καθώς η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη.

Η Fitch προβλέπει επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3%, αν και προειδοποιεί ότι η μακροοικονομία παραμένει εύθραυστη και αβέβαιη. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον ασθενούς ανάπτυξης, η ενοποίηση των πιο αδύναμων τραπεζών θα ενέχει προκλήσεις, προειδοποιεί η Fitch. Ειδικά εάν η ύφεση αποδειχθεί μακρύτερη και βαθύτερη ή οι προγραμματισμένες συνέργειες δεν επιτευχθούν, θα εμφανιστούν κίνδυνοι για τις τράπεζες.

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...