Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Τα ελλείμματα «μπλοκάρουν» τις αστικές συγκοινωνίες

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών έχουν προκαλέσει τα συσσωρευμένα χρέη, ενώ η μείωση κατά 18% της κρατικής επιδότησης των εισιτηρίων ίσως φέρει αυξήσεις στο κόστος μετακινήσεων.

Σύμφωνα με τα Νέα, η μείωση της επιδότησης των εισιτήριων που έγινε απροειδοποίητα οδήγησε τη διοίκηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) σε αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας αρχικά τον περασμένο Μάρτιο, ενώ το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και την περασμένη εβδομάδα. Επίσης, προβλήματα δημιουργούνται και στην προμήθεια καυσίμων για την κίνηση των λεωφορείων.

Σημειώνεται ότι ο ΟΑΣΑ ετησίως επιδοτείται από το Δημόσιο για τα εισιτήρια με περίπου 140 εκατ. ευρώ (2008) και το ποσό αυτό καταβάλλεται σε τέσσερις δόσεις των 35 εκατ. ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών μαζί με τη διοίκηση του ΟΑΣΑ να καλούνται να πάρουν άμεσα αποφάσεις για τον τρόπο που θα καλυφθεί η «μαύρη τρύπα», την οποία δημιουργεί η μείωση της επιδότησης, ώστε να συνεχιστεί η κυκλοφορία των μπλε λεωφορείων στην Αττική.

Η «πίεση» αυτή οδηγεί σε σκέψεις ακόμα και για την αύξηση του εισιτηρίου από το 2011 αφού, όπως είναι γνωστό, το κόστος του εισιτηρίου είναι 1 ευρώ για τους επιβάτες ενώ το πραγματικό κόστος για τον ΟΑΣΑ είναι περίπου 1,6 ευρώ. Το ποσό που υπολείπεται, καταβάλλεται από το Δημόσιο ως επιδότηση και χρησιμοποιείται από τον Οργανισμό για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των φορέων.

Συσσωρευμένα χρέη


Το 2009 οι εταιρείες συγκοινωνιών που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών παρήγαγαν έλλειμμα 514,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από τους μεγαλύτερους οφειλέτες του ΟΑΣΑ είναι το ίδιο το κράτος με οφειλές που προσεγγίζουν το μισό δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο έλλειμμα είχε η ΕΘΕΛ η οποία εμφανίστηκε αρνητική κατά 304,4 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά ελλείμματα 66,6 και 87,3 εκατ. ευρώ είχαν, αντίστοιχα, ο ΗΣΑΠ και ο ΗΛΠΑΠ, ενώ και το Τραμ από την αρχή της λειτουργίας του κινείται σε αρνητική τροχιά (37 εκατ. οι ζημιές το 2009). Ιδιαίτερα ανησυχητικό πάντως είναι ότι κατά την προηγούμενη χρονιά ελλειμματικό εμφανίστηκε και το Μετρό, με ζημιές ύψους 19 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...