Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Θετικό το τεστ δανεισμού


Στο 4,65% διαμορφώθηκε το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας που εξέδωσε σήμερα το Δημόσιο, στην πρώτη απόπειρα δανεισμού μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Το συνολικό ποσό που αντλήθηκε ανέρχεται στο 1,625 δισ. ευρώ.

Η έκδοση γραμματίων που έληγαν υπερκαλύφθηκε κατά 3,64 φορές, έναντι 7,67 στην προηγούμενη έκδοση, στις 13 Απριλίου.

Ο ΟΔΔΗΧ είπε ότι αποδέχθηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές, ύψους 375 εκατ. ευρώ και συνεπώς το συνολικό ποσό που αντλήθηκε από τη δημοπρασία ήταν 1,625 δισ. ευρώ.

Ο ΟΔΔΗΧ είχε εκδώσει εξάμηνα έντοκα τον περασμένο Απρίλιο, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται σε 4,55% έναντι 1,38% τον Ιανουάριο.


Διάθεση σε ιδιώτες

Παράλληλα με τη δημοπρασία, το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους.
Τα έντοκα γραμμάτια θα αποκτηθούν με έναν από τους εξής τρόπους:

1) Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Περίοδος εγγραφών, από Δευτέρα 12 Ιουλίου έως και Τετάρτη 14 Ιουλίου.

2) Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού, δηλαδή έως και την Παρασκευή 23 Ιουλίου, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που θα καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρίες.

Σημειώνεται ότι, επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται από το Σύστημα Αϋλων Τίτλων (ΣΑΤ) του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των εντόκων γραμματίων από το ευρύ κοινό, είναι η καταχώρηση τους σε μερίδα του ΣΑΤ.

Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και γίνεται μέσω των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιριών. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η αστυνομική ταυτότητα και ο ΑΦΜ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...