Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Επιμελητήριο Ρεθύμνης: Προβλήματα με τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ

RethymnoImage by bazylek100 via Flickr
Προβλήματα, παράπονα και άλλα συναφή θέματα σχετιζόμενα με την πορεία υλοποίησης των δύο νέων, καθώς και των παλαιοτέρων προγραμμάτων, του ΤΕΜΠΜΕ γνωστοποίησε προς το γενικό γραμματέα Βιομηχανίας Αλέξανδρο Φούρλα το Επιμελητήριο Ρεθύμνης, με έγγραφό του στις 20/7/2010.
Μεταξύ των άλλων, το έγγραφο του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης αναφέρει:
Μεε βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία υλοποίησης των δύο νέων προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ, δηλαδή των προγραμμάτων εγγύησης δανείων εξόφλησης ασφαλιστικών - φορολογικών υποχρεώσεων και κάλυψης δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων κλπ. τα σημαντικότερα εύλογα προβλήματα και παράπονα που έχουν υποπέσει στην αντίληψη του Επιμελητηρίου και τα οποία αφορούν στην εφαρμογή και των δύο προγραμμάτων, μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε δύο άξονες:
Ι. Υψηλό τελικό κόστος δανεισμού: Όπως επισημαίνεται, το επιτόκιο που καλείται να πληρώσει ο χρήστης και των δύο νέων προγραμμάτων, είναι πολλαπλάσιο του προγράμματος της Β’ Φάσης για την εγγυοδοσία δανείων κεφαλαίων κίνησης. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα εγγυοδοσίας δανείων κεφαλαίων κίνησης ισχύει το επιτόκιο Εuribor + 2,1%, ενώ στα δύο νέα αυτά προγράμματα ισχύει το επιτόκιο Εuribor + 6%.
Πρόκειται για μια σημαντικότατη επιβάρυνση που σε μεγάλο βαθμό εξανεμίζει την δεδηλωμένη πολιτική βούληση στήριξης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
ΙΙ. Απροθυμία, καθυστερήσεις και προσκόμματα Τραπεζών: Υπάρχουν πολλά παράπονα και καταγγελίες κατά υποκαταστημάτων Τραπεζών, για προσκόμματα στην εφαρμογή των εν λόγω προγραμμάτων με τη δικαιολογία ότι οι διοικήσεις τους δεν έχουν εκδώσει τις απαιτούμενες για την εφαρμογή τους οδηγίες. Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, η τακτική αυτή δημιουργεί βάσιμες υποψίες για απροθυμία υλοποίησης, εκ μέρους των Τραπεζών, των εν λόγω προγραμμάτων γι αυτό θεωρεί απαραίτητη τη σχετική παρέμβαση του υπουργείου προς τις διοικήσεις των τραπεζών για την εξάλειψη των φαινομένων αυτών.
Τέλος, πρόβλημα που σχετίζεται με την εφαρμογή παλαιοτέρων προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ είναι η εξέταση της δυνατότητας χορήγησης παράτασης δύο εξαμήνων επιστροφής των δόσεων των κεφαλαίων κίνησης επιχειρήσεων που είχαν στο παρελθόν ενταχθεί στις φάσεις Α’ και Β’ του σχετικού προγράμματος.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις επιχειρηματιών που βρίσκονται σε αδυναμία εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων του κεφαλαίου. Στις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται η καταγγελία των συμβάσεων εκ μέρους του Ταμείου. Το Επιμελητήριο πιστεύει ότι θα μπορούσε, στα πλαίσια της προσπάθειας στήριξης των επιχειρήσεων σε αυτή την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία, να δοθεί στους δανειολήπτες η δυνατότητα παράτασης δύο εξαμήνων της δυνατότητας επιστροφής των δόσεων κεφαλαίου, με την καταβολή τόκων εκ μέρους τους με βάση το επιτόκιο που ίσχυσε για τις εν λόγω δράσεις.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...