Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Περισσότεροι μεγαλοφειλέτες στο στόχαστρο της Εφορίας

Αυστηρές εντολές για είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει δώσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στις Εφορίες, προειδοποιώντας πως οι επιδώσεις τους θα βρίσκονται υπό διαρκή αξιολόγηση.

Συνολικά οι οφειλέτες του Δημοσίου προσεγγίζουν τους 800.000, εκ των οποίων οι 26.000 οφείλουν περισσότερα από 520 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτουν συνολικά 103.290 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 5 δισ. ευρώ περίπου.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη από τα μέσα Μαΐου προχωρήσει στην διερεύνηση των υποθέσεων αυτών και έχει δρομολογήσει την είσπραξη των χρεών ακολουθώντας τις εξής διαδικασίες:

Αρχικώς αποστέλλει ειδοποιητήρια, με τα οποία καλούνται οι οφειλέτες να προσέλθουν στις ΔΟΥ, προκειμένου να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Όσοι δεν ανταποκρίνονται βρίσκονται αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των οφειλών. Εγγραφή υποθήκης για το ποσό της οφειλής πάνω στο ακίνητο που διαθέτει ο φορολογούμενος, κατάσχεση του ακινήτου και τέλος αναγκαστική εκποίησή του με δημόσιο πλειστηριασμό.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, το πρόγραμμα πλειστηριασμού εκδίδεται εντός 40 ημερών και το αργότερο εντός 4 μηνών από την κατάσχεση, ορίζοντας ημερομηνία πλειστηριασμού μέσα σε πέντε μήνες.

Όπως καταδείχθηκε με την περίπτωση των οφειλετών με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία σε Μύκονο και Σαντορίνη, οι οποίοι αγνόησαν το τελεσίγραφο που τους είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών και δεν προσήλθαν στις αρμόδιες ΔΟΥ μέχρι την περασμένη Τρίτη για να τακτοποιήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το Δημόσιο, η βούληση του υπουργείου Οικονομικών είναι ξεκάθαρη και οι κατασχέσεις  προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις.

Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει μέχρι το τέλος του 2010 να εισπράξει 1,5 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που συνολικά υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...