Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Νέο κύκλο ελέγχων ξεκινά η τρόικα

Νέο κύκλο ελέγχων επί της ελληνικής οικονομίας ξεκινά αύριο η τρόικα, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από τον μηχανισμό βοήθειας, ύψους 9 δισ. ευρώ.
Στο «μικροσκόπιο» των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα τεθούν ο κρατικός προϋπολογισμός, και συγκεκριμένα η υλοποίησή του στο πρώτο εξάμηνο και οι προοπτικές του για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς και η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με το μνημόνιο.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν επίσης το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η πρόοδος που υπάρχει όσον αφορά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στην απελευθέρωση των αγορών.
Αν και δεν υπάρχει ανησυχία για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεδομένου ότι η κυβέρνηση φρόντισε να κλείσει όλα τα θέματα νωρίτερα από τις προθεσμίες του μνημονίου, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα δημοσιονομικά.
Στο πρώτο εξάμηνο ο προϋπολογισμός εμφανίζει έλλειμμα χαμηλότερο από το στόχο, γεγονός που οφείλεται στη συμπίεση των δαπανών, ενώ τα έσοδα αυξάνονται με ρυθμό μόλις 7,2% όταν απαιτείται ρυθμός αύξησης 13,7%. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πάντως ότι τα έσοδα θα ανακάμψουν στους επόμενους μήνες.
Οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα είναι στην Αθήνα από τις 26 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου, ενώ μετά την ολοκλήρωση των επαφών με το υπουργείο Οικονομικών και τα άλλα υπουργεία, θα συντάξουν πόρισμα με τις διαπιστώσεις τους, το οποίο θα παραδώσουν στην Κομισιόν στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ, για να αποφασιστεί η εκταμίευση της β' δόσης των 9 δισ. ευρώ, μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...