Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗ ΓΙΑ ΤΑ STRESS TESTS ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Αθήνα. Είναι σαφές ότι οι Ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφαλαιακή βάση και υγεία στοιχεία στους ισολογισμούς τους και συνεπώς δικαιολογείται απόλυτα η αισιοδοξία ότι θα αντέξουν στα όντως σκληρά stress tests. Το στοιχείο που μένει να καλυτερεύσει είναι η περιορισμένη ρευστότητα των τραπεζών που οφείλεται κύρια στην αδικαιολόγητη απόδραση χρημάτων από τη χώρα, με συνέπεια, ανάμεσα σε άλλα και τη μείωση των αποταμιεύσεων και στην αδυναμία των πελατών τους να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.

Περαιτέρω επαχθής παράγοντας είναι η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που αποτελεί έκφραση της δυσμενούς κατάστασης της πραγματικής οικονομίας.
Οι παράγοντες αυτοί θα πρέπει να οδηγήσουν τις Ελληνικές τράπεζες σε κινήσεις στρατηγικών συνεργιών με στόχο την αύξηση της ρευστότητάς τους και την δημιουργία οικονομιών κλίμακας. Είναι παράλληλα υποχρέωση του κράτους να πάρει δραστικά και άμεσης εφαρμογής μέτρα για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας με ρήξεις και καινοτόμες πρωτοβουλίες ικανές να συμβάλλουν στην αλλαγή του αρνητικού κλίματος και στην δημιουργία αναπτυξιακής προοπτικής για την χώρα.

PHOTO O Πρόεδρος του ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. ΓΙΑΝΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...