Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Νέα παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών

Αθήνα
Στην αποστολή 2.640.837 εκκαθαριστικών σημειωμάτων έχει προχωρήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Από αυτά τα 2.059.507, δηλαδή ποσοστό 77,99% επέχουν θέση φορολογικής ενημερότητας.

Αυτό σημαίνει πως ένας στους πέντε φορολογούμενους παραλαμβάνει εκκαθαριστικό σημείωμα χωρίς να χαρακτηρίζεται φορολογικά ενήμερος.

Η μη έκδοση φορολογικής ενημερότητας αφορά κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες και αποτελεί μέσο πίεσης στους οφειλέτες του Δημοσίου, προκειμένου να εισπραχθεί ένα τμήμα των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Για τη χορήγηση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας το υπουργείο Οικονομικών έχει υποχρεώσει τις εφορίες να λαμβάνουν υπόψη:

-Την υποβολή της τελευταίας εκκαθαριστικής δήλωσης απόδοσης ΦΠΑ.

-Τη διαπίστωση υποβολής όλων των περιοδικών δηλώσεων (ΦΠΑ) που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής και που η προθεσμία υποβολής τους έχει λήξει ένα μήνα πριν από την ημερομηνία αίτησης έκδοσης του αποδεικτικού ενημερότητας. Τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που προέρχονται από ατομικά χρέη, αλλά και αυτές για τις οποίες ο ενδιαφερόμενος έχει υποχρέωση καταβολής.

-Την υποβολή της τελευταίας δήλωσης Φόρου Εισοδήματος.

Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην εκκαθάριση της 5ης αποστολής του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων 2010.

Από τα συνολικά 680.289 εκκαθαριστικά, 179.070 σημειώματα είναι χρεωστικά και οι παραλήπτες τους καλούνται να καταβάλουν το ποσό των 372,3 εκατ. ευρώ, 194.245 είναι πιστωτικά με το συνολικό επιστρεφόμενο ποσό να ανέρχεται στα 136,4 εκατ. ευρώ και 306.974 είναι μηδενικά.

Η καθαρή θέση του Δημοσίου ανέρχεται σε 235,9 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα αρκεί τα σχόλια να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά. Διαφημίσεις στην θέση των σχολίων ΔΕΝ δημοσιεύονται

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...